Kerk & religie

Jonge Europeanen: Evangelie doorgeven geen taak van de kerk

PARIJS – Kerken in Europa moeten volgens jongeren zich vooral bezighouden met sociale waarden als vrede, gerechtigheid, armoede en het belang van het gezin. Voor het doorgeven van het Evangelie van Christus hebben ze weinig waardering.

Kerkredactie
8 August 2011 20:54Gewijzigd op 14 November 2020 16:06
PARIJS - Het doorgeven van het Evangelie is geen taak van de kerk, zo vinden Europese jongeren volgens een rapport van La Croix. Foto: de Notre Dame in Parijs. Foto EPA
PARIJS - Het doorgeven van het Evangelie is geen taak van de kerk, zo vinden Europese jongeren volgens een rapport van La Croix. Foto: de Notre Dame in Parijs. Foto EPA

Dat blijkt uit een rapport, dat de Franse rooms-katholieke krant La Croix zondag naar buiten bracht. De krant enquêteerde 3000 jongeren uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittannië, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. De enquête werd vorig jaar uitgevoerd.

Over het algemeen vindt een meerderheid van 61 procent van jonge Europeanen de kerk voldoende zichtbaar in de samenleving. Voor Franse jongeren heeft de kerk vooral betekenis als ze zich sterk maakt voor wereldvrede. In Spanje kiezen jongeren voor het bestrijden van armoede als hoofdtaak van de kerk. Jonge Duitsers gaan voor rechtvaardigheid en hun leeftijdsgenoten in Groot-Brittannië willen graag dat de kerk aanwezig is op de belangrijkste momenten van het leven.

Jonge Europeanen beschouwen de betekenis van de kerk voor de samenleving minimaal als het gaat om ethiek, zorg voor het milieu, immigratie, de moraal achter het kapitalisme en de eenwording van Europa.

De verkondiging van Christus als taak van de kerk zetten jongeren ook onderaan, als hen wordt gevraagd welke prioriteiten kerken in de 21e eeuw moeten hebben. In Frankrijk vindt maar 11 procent van de jongeren dat belangrijk. Britten hechten hieraan het meeste belang: 23 procent vindt het waardevol dat de kerk het Evangelie verspreidt.

Ongeveer de helft van de jongeren in Europa vindt dat alle godsdiensten gelijk zijn. Een sterker relativisme heerst in Frankrijk. Tweederde van de jongeren ziet geen noemenswaardige verschillen tussen religies.

Zo’n driekwart van de Europese jongeren is van mening dat kerken en christenen onvoldoende kennis in huis hebben om jongeren te bereiken. Alleen in Italië houdt maar 30 procent van de geënquêteerde jongeren die mening er op na.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer