LSVb: Ministerie moet studenten voorlichten
UTRECHT (ANP) – Voor wie geldt de langstudeerdersmaatregel? Hoeveel vertraging mogen studenten oplopen en wanneer krijg je geen ov-kaart meer?
Voor veel studenten is niet duidelijk wat de langstudeerdersmaatregel, die komend collegejaar wordt ingevoerd, precies inhoudt. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dringt er bij staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) op aan snel goede voorlichting te geven, zo zei LSVb-voorzitter Pascal ten Have maandag.
„Ik denk dat de meeste studenten wel weten dat er iets verandert, maar wat precies is onduidelijk. De overheid weet het zelf op een aantal punten ook nog niet, zoals bijvoorbeeld wat er voor langstudeerders met de ov-kaart gebeurt”, aldus Ten Have.
Studenten mogen één jaar langer doen over hun bachelor- en over hun masteropleiding. Lopen ze nog meer vertraging op, dan moeten ze 3000 euro extra collegegeld betalen. De maatregel gaat komend collegejaar al in, maar het eerste jaar wordt de collegegeldverhoging op 0 euro gezet. Het jaar daarna moet er wel worden betaald.
„Alle studenten zouden informatie moeten krijgen van de overheid over de veranderde situatie”, vindt de LSVb-voorzitter. „Wij lichten studenten ook wel voor, bijvoorbeeld via facebook, twitter en op de introductieweken die vanaf komende week gaan beginnen. Maar de voornaamste taak ligt toch echt bij het ministerie.”
De langstudeerdersboete is een zwaar bevochten maatregel. Staatssecretaris Zijlstra wilde het koste van het kost per september doorgevoerd hebben, de studenten zijn fel tegen de maatregel en wisten begin dit jaar ruim tienduizend demonstranten op het Malieveld in Den Haag te verzamelen. Zijlstra won, de Eerste Kamer nam de wet vorige maand aan.