Kerk & religie

Ds. A. Th. van Olst op Kom Ook: Verlangen naar de wederkomst

HOEVELAKEN – „Wanneer bad jij voor het laatst dat de Heere Jezus spoedig terug mag komen? Deze week nog? Of heb je het misschien nooit gebeden?” Deze vraag stelde ds. A. Th. van Olst zaterdagavond in een lezing over ”Verlangen naar de wederkomst” bij de Kom Ook Groep in Hoevelaken.

Van een medewerker
8 August 2011 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 16:06
Ds. A. Th. van Olst. Foto RD, Henk Visscher
Ds. A. Th. van Olst. Foto RD, Henk Visscher

De christelijke gereformeerde predikant uit Utrecht merkt niet vaak dat mensen reikhalzend uitzien naar de komst van Christus op de wolken van de hemel. „Waarom is dit verlangen toch zo belangrijk? Omdat de Heere Jezus het er Zelf heel vaak over heeft gehad, tot in de laatste dagen voor Zijn sterven toe. Maar het is ook belangrijk omdat je bereid moet zijn, en waakzaam. In de Bijbel staat immers dat wie volhardt tot het einde zalig zal worden.”

Als het geloof leeft in het hart, verlang je ook om ontbonden en met Christus te zijn, zegt ds. Van Olst. „De Heilige Geest fluistert het de bruidskerk als het ware in: Kom! Dat is de taal van de liefde. We kunnen bereid zijn voor de wederkomst zoals een ceremoniemeester alles op orde heeft voor de bruiloft. Maar zijn uitzien naar de dag is niet te vergelijken met het verlangen van de bruid en bruidegom. Als dat verlangen er niet is, betekent dat echter niet dat er geheel geen geloof is. De Heere kan ook later leren om meer te verlangen naar de jongste dag. Misschien is deze avond een instrument in Zijn hand om je hier meer onderwijs in te geven.”

„Als ik jullie zou laten opschrijven waarom je niet verlangt naar de wederkomst, schrijven velen van jullie op dat ze niet zeker zijn van hun geloof”, schat ds. Van Olst in. Toch is dat volgens de predikant niet de werkelijke en eerste reden. „Het is ons ongeloof. Als je Gods Woord voor waar houdt, bereid je je voor op een ontmoeting met Hem. Je gelooft dan niet dat er een einde komt aan deze wereld door een kernoorlog of een natuurramp, maar omdat Jezus terugkomt. Leef jij zo bij Gods Woord?”

Dat veel jongeren niet uitzien naar de wederkomst, heeft in de tweede plaats ook met geloofsonzekerheid te maken, denkt de predikant. „Er is in onze gezindte een groot onbegrip aangaande het Evangelie van Gods Zoon voor schuldige zondaren en de rijkdom van Zijn genade. De twijfel maakt ons bang. En twijfel en liefde gaan moeilijk samen. „De ware liefde drijft de vrees uit.” Bezin je grondig op de redenen in jouw leven waarom er wel een verlangen naar de Heere is, maar geen volledige overgave aan Hem.”

Een andere reden om niet te verlangen naar de komst van de Heere Jezus kan volgens de predikant ook de angst zijn voor familie of vrienden die God nog niet kennen. „De Bijbel is ook heel ernstig over het oordeel. Maar als wij het Onze Vader bidden, vragen wij met de bede „Uw Koninkrijk kome” niet alleen om de terugkomst van Jezus. We bidden ook of Zijn Koninkrijk gebouwd mag worden in de mensen om ons heen. Dat gaat dus samen.”

Het beeld van een stel dat uitziet naar de huwelijksdag of een moeder die een kindje verwacht komt herhaaldelijk terug in de lezing. „Een moeder die een baby verwacht blijft doorgaan met haar werk en een stel dat gaat trouwen ook. Maar er is wel voortdurend dat uitzien. Het verlangen naar en het gebed voor de wederkomst is nog veel sterker: het beste komt namelijk nog. Je leert anders met teleurstellingen omgaan en je dagen worden kostbaarder. Ik hoorde van een vrouw die een kindje verwachtte dat ze, toen de uitgerekende datum dichtbij kwam, de vuile was niet liet opstapelen. Elke keer draaide ze kleine wasjes. Zo leef je in de verwachting van de Heere. Je leven gaat door maar je bent op Hem gericht. Het moet goed zijn tussen jou en Hem. Bid dat de Heere ook jouw verlangens mag ombuigen naar een verlangen naar Zijn komst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer