Buitenland

NAVO en Israël positief over nieuwe genocidewet België

De nieuwe Belgische genocidewet valt in goede aarde bij de NAVO en Israël. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel zei dit na gesprekken met NAVO-secretaris-generaal Robertson en de Israëlische ambassadeur in Brussel.

ANP/AFP
23 June 2003 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Hij beriep zich voorzichtig ook op eerste „relatief positieve” reacties van Amerikaanse zijde. Michel sprak maandag tevens VS-ambassadeur Brauer in Brussel en de Belgische ambassadeur in Washington ging naar het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ambassadeur Brauer bevestigde dat de wijzigingen een eventuele oplossing kunnen zijn voor de diplomatieke spanningen tussen zijn land en België.

Volgens Michel reageerde Robertson, die hij zondagavond opzocht, positief op de inperking van de wet waarover de regeringsonderhandelaars van de liberalen en socialisten dit weekeinde het eens werden. Alleen misdrijven met een Belgische dader of slachtoffer kunnen worden worden vervolgd, of als deze minstens drie jaar in België verblijven. De regering wil de gewijzigde wet nog voor de zomervakantie laten goedkeuren.

Vooral de Verenigde Staten reageerden gepikeerd op de oude wet, ondanks een recente aanpassing. Defensieminister Rumsfeld dreigde met het vertrek van de NAVO uit België en een boycot door Amerikaanse politici wegens aanhoudende klachten tegen onder anderen president Bush.

Volgens Michel is tijdens het onderhoud met Robertson niet gesproken over de NAVO-zetel. „De plaats van de NAVO is hier. Ik praat niet over onderwerpen die er niet zijn”, aldus een citaat op de site van de krant Financieel-Economische Tijd. „Ik hoop van ganser harte dat de wet tegemoetkomt aan de zorgen van de Amerikanen, maar ook aan die van andere landen. Zo ja, dan is mijns inziens een grote crisis voorkomen”, zei Robertson zelf. Juristen van België en de NAVO overleggen over de details van de wet.

Michel sprak ook de Israëlische ambassadeur die naar verluidt gerustgesteld zou zijn dat België een regeling krijgt zoals die in Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada of Spanje. Er liep in België ook een aanklacht tegen Sharon voor zijn rol, als toenmalige defensieminister, bij de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila in 1982. Als premier is hij onschendbaar, maar zodra hij dat niet meer zou zijn, kan hij worden vervolgd op grond van de oude genocidewet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer