Hamas geeft maandag uitsluitsel over bestand
De militante Palestijnse beweging Hamas laat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas maandag (vandaag) weten of ze al dan niet tot een staakt-het-vuren bereid is. Dat heeft de Israëlische krant Ha’aretz maandagmorgen gemeld op gezag van Ismail Abu Shnab, een leider van Hamas in de Gazastrook.
Volgens Ha’aretz is Shnab een vertrouweling van sjeik Ahmed Yassin, het belangrijkste kopstuk van Hamas. Shnab zei dat Hamas nog geen definitief standpunt heeft ingenomen over het verzoek van Abbas een punt te zetten achter de aanvallen op Israëlische doelen. Hij zei dat binnen Hamas onder meer over de tijdsduur van zo’n bestand wordt gediscussieerd.
Dit weekeinde reageerde Hamas nog furieus op de Israëlische liquidatie van een van zijn belangrijkste leiders, Abdullah Kawasme, die zaterdag werd doodgeschoten. De organisatie kondigde in een reactie „overweldigende vergelding” aan.
De 43-jarige Kawasme kwam om toen Israëlische militairen hem in Hebron probeerden te arresteren. Hij was leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever en volgens Israël medeverantwoordelijk voor enkele aanslagen die de beweging de afgelopen maanden uitvoerde. De Israëlische premier Sharon toonde zich tevreden met de liquidatie, die hij een succes noemde.
De dood van Kawasme bemoeilijkt de onderhandelingen die de Palestijnse premier Abbas voert met militante organisaties als Hamas. Een woordvoerder van Abbas beschuldigde Israël van opzettelijke „sabotage” van die gesprekken. „Deze operaties zijn bedoeld om de dialoog te frustreren”, aldus de zegsman.
De Palestijnse premier probeert extremistische groeperingen te bewegen tot een staakt-het-vuren, maar Hamas is daartoe alleen bereid als Israël stopt met het liquideren van leden van de radicale islamitische beweging.
Ook de drijvende krachten achter het vredesplan, het zogenoemde kwartet bestaande uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Naties, zeiden zondag de aanval „te betreuren.” Zij vrezen dat dit het vredesproces alleen maar kwaad doet.
Israël trok zich echter weinig van deze opmerkingen aan. „Zo lang de Palestijnse autoriteiten niet meedoen aan de strijd tegen het terrorisme, zullen wij het moeten doen.” Daarmee impliceerde de zegsman dat nieuwe aanvallen op Hamas-leden zullen volgen.
Om dit te voorkomen eist de Joodse staat hardere maatregelen van Abbas. Die moet de radicale Palestijnse groepen ontwapenen en ontmantelen. Een bestand met dergelijke organisaties is niet genoeg, herhaalde minister van Buitenlandse Zaken Shalom het Israëlische standpunt. „Een staakt-het-vuren is een tikkende tijdbom en geen oplossing voor de lange termijn.” Pas als Abbas Hamas diens macht ontneemt, is Israël bereid om zijn troepen „onmiddellijk” uit de Gazastrook en Bethlehem terug te trekken.
Het kwartet veroordeelde zondag op het World Economic Forum in Jordanië de dood van Palestijnse burgers als gevolg van Israëlische liquidatiepogingen. VN-chef Kofi Annan drukte op de conferentie zijn „ernstige bezorgdheid” uit over dergelijke Israëlische militaire acties. Daardoor verloren de afgelopen maanden zeker tachtig onschuldige burgers het leven.