Meldingsplicht voor witwassen verruimd
Niet alleen banken, ook handelaars in juwelen of onroerend goed en casino’s moeten voortaan verdachte geldtransacties melden.
Dat hebben dertig landen eind vorige week op een conferentie in Berlijn besloten. De afspraken zijn vastgelegd in nieuwe richtlijnen. Wereldwijd belopen witwaspraktijken zo’n 700 miljard euro. Ook willen de landen de financiering van terreurgroepen intensiever onderzoeken en scherper vervolgen.
Het besluit om de meldingsplicht ook naar andere sectoren uit te breiden is nodig, aangezien witwassers zeer mobiel zijn. „Als zij op de ene plaats geen kans maken, zoeken ze elders”, aldus Jochen Sanio van de Duitse financiële toezichthouder. Wat hem betreft, wordt de meldingsplicht nog uitgebreid naar verzekeraars, advocaten en accountants.
De ministers van Financiën van de belangrijkste industrielanden in de G-7 hebben de verscherping van de maatregelen toegejuicht. Zij zullen, aldus de woordvoerder van de Franse minister, snel de nieuwe richtlijnen inpassen in het beleid. De richtlijnen zijn gebaseerd op veertig aanbevelingen, die in de meeste deelnemende landen in de wet zijn opgenomen.
Ook de speurtocht naar terroristengeld is door scherpere regels verbreed. Sanio erkent echter dat het vaak zoeken is naar een speld in de hooiberg, omdat dergelijke groepen gebruikmaken van op het eerste oog onschuldige organisaties.
Alle EU-landen maar ook de Verenigde Staten, Japan en Canada onderschrijven de maatregelen. Op de zwarte lijst staan landen als Egypte, Nigeria, Guatemala, Indonesië, Birma en de eilandstaten Filipijnen, Nauru en Cookeilanden.