Buitenland

VS beschuldigen Iran van deal met al-Qaida

WASHINGTON (AP) – De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft Iran er donderdag van beschuldigd een „geheime overeenkomst” te hebben gesloten met een tak van al-Qaida.

29 July 2011 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 16:00
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Die tak zou zorgen voor geld en rekruten plegen in Afghanistan en Pakistan die aanslagen. Zes leden van deze al-Qaidatak zijn door het Amerikaanse ministerie van Financiën aangemerkt als terroristen en hebben sancties opgelegd gekregen.

Ondanks de bekendmaking van donderdag heerst er onenigheid binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten over de reikwijdte van de relatie tussen de Iraanse regering en al-Qaida. De meeste analisten erkennen wel dat er op zijn minst een vorm van samenwerking is.

De beschuldigingen die donderdag werden geuit, gaan echter een stap verder. Volgens het ministerie van Financiën worden de operaties van al-Qaida verstoord nu de clandestiene overeenkomst met Iran aan het licht is gebracht. Iran is volgens het ministerie „een uiterste belangrijk doorvoerpunt” voor geld en extremisten.

„Dit netwerk dient als de belangrijkste pijpleiding waardoor al-Qaida geld, mensen en leden vanuit het hele Midden-Oosten naar Zuid-Azië vervoert”, aldus het ministerie.

In Iran is een tak van al-Qaida actief onder leiding van Ezedin Abdel Aziz Khalil. Deze tak heeft de zegen van de Iraanse regering. Geld uit de Arabische wereld wordt door deze groep verzameld in Iran en vervolgens doorgespeeld naar hoge al-Qaidaleiders in Pakistan. Volgens het ministerie is Khalil al zes jaar in Iran actief.

Behalve Khalil heeft ook Atiyah Abd al-Rahman sancties opgelegd gekregen. Al-Rahman was door Osama bin Laden aangewezen als gezant van al-Qaida in Iran, nadat hij had gediend als bevelhebber in de tribale gebieden van Pakistan.

Ook Umid Muhammadi, omschreven als een beramer van aanslagen van al-Qaida in Irak, Salim Hasan Khalifa Rashid al-Kuwari en Abdallah Ghanim Mafuz Muslim al-Khawar, beiden geldschieters die de reizen van extremisten door de regio betaalden, hebben sancties opgelegd gekregen.

De publieke beschuldigingen van het ministerie van Financiën aan het adres van Iran weerspiegelen mogelijk een strategie die erop gericht is de druk op kleinere aftakkingen van al-Qaida op te voeren. Door sancties te treffen tegen deze leiders hopen de Verenigde Staten de activiteiten te verstoren. Een voorbeeld van een dergelijke aftakking is de Jemenitische afdeling van al-Qaida.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer