Kerk & religie

Anglicaanse Kerk wijdde al homo’s in tot bisschop

De Anglicaanse Kerk in Engeland heeft al in de jaren negentig twee homoseksuele priesters tot bisschop gewijd, zo staat te lezen in The Sunday Times.

Kerkredactie
23 June 2003 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Met het openbaar maken van dit feit hoopt de kerk de tegenstand die er bestaat tegen de recente benoeming van de homoseksueel Jeffrey John tot bisschop van Reading uit te schakelen. Vorige week eisten negen Britse bisschoppen in een brief aan aartsbisschop dr. Rowan Williams dat Johns benoeming ongedaan wordt gemaakt.

Dr. Philip Giddings zei gisteren tijdens de kerkdienst tegen zo’n 300 kerkgangers dat de benoeming een stap op de verkeerde weg is. „We hebben niet de vrijheid het bijbels onderricht naast ons neer te leggen, hoewel het misschien niet populair is”, aldus de predikant van de Greyfriars Church in Reading.

De Nigeriaanse aartsbisschop Peter Akinola zinspeelt inmiddels openlijk op een kerkscheuring. Volgens hem moet de kerk zich gebonden weten aan de Bijbel. Het aartsbisdom van Nigeria en twaalf Anglicaanse kerken in Afrika, Azië en het Caribisch gebied hebben inmiddels gebroken met de zusterkerk van het bisdom New Westminster in Canada. Daar werd vorige maand voor het eerst een homorelatie ingezegend.

Ondanks het verzet is dr. Williams, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de Anglicaanse Kerk, vast van plan John op 9 oktober tot bisschop te wijden. Dat zal gebeuren in de Westminster Abbey in Londen. „De koningin heeft deze benoeming goedgekeurd. Als Williams de bisschopswijding niet zou uitvoeren, dan zou hij zijn ambt moeten neerleggen”, aldus een medewerker van de aartsbisschop. „We gaan geen onderscheid maken op basis van seksuele oriëntatie.”

John heeft toegegeven dat hij al 27 jaar met een mannelijke partner samenwoont. Naar eigen zeggen leeft hij echter al geruime tijd in onthouding. Verder is hij het eens met het standpunt van de kerk dat homoseksualiteit niet gewenst is.

Conservatieve tegenstanders noemen Johns benoeming „catastrofaal” voor de kerk. „Dit is een voorbarige benoeming op een kritisch moment in de geschiedenis van de kerk, een moment waarop nog geen consensus is bereikt.”

Ds. Stevens verklaarde tegenover de BBC dat hij de manier waarop de gedachtewisseling over dit gevoelige onderwerp plaatsheeft, betreurt. „Velen van ons hebben behoefte aan een serieuze discussie waarin we proberen na te gaan wat Gods wil is voor ons. Zo’n gesprek vergt veel tijd en kan het best gevoerd worden buiten de schijnwerpers van de media.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer