Bouterse eist ontslag om geschiedenisboek
PARAMARIBO – Een nieuw geschiedenisboek voor de hoogste klassen van de lagere scholen in Suriname heeft voor veel commotie gezorgd omdat president Desi Bouterse daarin openlijk wordt afgeschilderd als moordenaar. Minister Raymond Sapoen (Onderwijs) heeft de lesboeken in beslag laten nemen. Bouterse zelf eist ontslag van de directeur onderwijs op het ministerie.
De boeken, getiteld ”Wij en ons verleden”, zouden met ingang van het nieuwe schooljaar in oktober als lesmateriaal worden gebruikt in de zesde klassen.
Er wordt melding gemaakt van de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van dictator Desi Bouterse werden geëxecuteerd.
Bouterse staat terecht als hoofdverdachte in een proces dat bijna vier jaar loopt. Bij het hoofdstuk is onder meer een foto geplaatst van demonstranten die een bord omhooghouden met de tekst ”Bouterse moordenaar.”
Niets verhullend is voor de scholieren geschreven: „In opdracht van bevelhebber Desi Bouterse werden op 7 december 1982 zestien personen, die kritiek hadden op de regering, opgepakt. Rond 8 december 1982 werden vijftien van de zestien personen gemarteld en vermoord.”
Nadrukkelijk wordt gewezen op het gewelddadige karakter van het bewind: „Heel kenmerkend voor de periode van de revolutie zijn verdwijningen en mishandelingen van mensen. Merkwaardig zijn ook de onverklaarbare manieren waarop mensen de dood vonden.”
Bouterse is woedend over de inhoud van het boek. In een verklaring haalde zijn Nationale Democratische Partij (NDP) keihard uit naar de vorige regering van de Nieuw Frontcombinatie. „De wijze waarop de geschiedvervalsers het Surinaams volk en in het bijzonder de jeugd, trachten te misleiden, is kenmerkend voor de lafhartige politiek van het Nieuw Front, die gevoed wordt vanuit Nederland. De NDP zal niet toestaan dat de jeugd van Suriname wordt opgevoed en besmet met deze geschiedvervalsing.”
De leiding van het Nieuw Front is van mening dat de NDP de hand in eigen boezem moet steken. „De NDP heeft in 2010 bij de keuze van een presidentskandidaat, tegen beter weten in, gekozen voor een persoon die toen reeds te boek stond als hoofdverdachte in het strafproces aangaande het martelen en vermoorden van vijftien personen in Fort Zeelandia in 1982”, zo luidt de reactie. „Het zou getuigen van politieke moed wanneer de NDP nu zou instaan voor de gevolgen, zowel van haar presidentskeuze in 2010 als van de misdaden gepleegd in 1982 onder verantwoordelijkheid van de persoon die nu haar voorzitter is.”
Minister Sapoen, die in eerste instantie had toegestemd met het uitgeven van het boek, heeft het onder zware politieke druk weer terug laten halen van scholen waar het inmiddels was geleverd. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het boek nog wel bruikbaar, maar zullen „bepaalde passages worden genuanceerd.” Waarschijnlijk was de minister niet volledig op de hoogte.
Bouterse zelf wil dat de directeur onderwijs op het ministerie wordt ontslagen voor de fout.