Moslims bidden voor Afrika tijdens ramadan
RIJSWIJK (ANP) – De ramadan breekt weer aan. Maandag begint de vastenmaand waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken laten staan en niet roken, vrijen, vloeken en roddelen.
„De moskeeën zitten tijdens de vastenmaand voller dan normaal, vooral tijdens het avondgebed”, zegt Khalil Aitblal van de Unie van Marokkaanse Moskeeën (UMMAO). „Dit jaar verwachten we nog meer drukte bij de moskee dan voorgaande jaren vanwege de vakantie.”
De UMMAO roept moskeeën op er begrip voor te vragen bij buurtbewoners dat het avondgebed dit jaar pas laat begint. „De Tarahwih, een speciaal gebed na het laatste avondgebed, is een massaal bezocht moment. Dit jaar begint dat gebed de eerste dag van de vastenmaand pas rond 23.30 uur.” De gebedstijden, aangepast aan de Nederlandse jaartelling, beginnen iedere avond een paar minuten eerder.
Ook roept de UMMAO op aandacht te hebben voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika tijdens de ramadan. „Kun je geen geld geven, geef dan aandacht door middel van een gebed”, aldus Aitblal. „Ramadan is ook een maand van reflectie”, voegt hij er aan toe. „Moslims mogen wat mij betreft kritischer naar zichzelf kijken, maar ook naar de organisaties die hen vertegenwoordigen. Jonge moslims zouden daarin nog meer ruimte moeten krijgen. Zij zijn de toekomst. Participatie van moslims in het maatschappelijk debat is nu meer dan nodig.”
De ramadan begint dit jaar hoogstwaarschijnlijk op 1 augustus. De exacte begintijd van de vastenmaand is afhankelijk van de nieuwe maan en wordt pas één of twee dagen van te voren bekendgemaakt. Hoeveel moslims in Nederland meedoen aan de ramadan, is onduidelijk.
Voor het ochtendgloren eten moslims die meedoen aan de vastenmaand de sahoor, het ontbijt. Na zonsondergang nuttigen moslims de iftar, het avondmaal. De iftar is vaak net als het avondgebed een sociale happening, gezamenlijk met familie en vrienden. De ramadan eindigt op 30 augustus met het Suikerfeest.