ABN AMRO: Slechts korte hapering economie
AMSTERDAM – De wereldeconomie heeft de afgelopen tijd aan groei ingeboet. ABN AMRO signaleert risico’s, maar verwacht toch dat de terugval slechts een tijdelijke zwakte is en dat de groei in het vierde kwartaal weer aantrekt.
De bank presenteerde woensdag in Amsterdam zijn visie op de huidige situatie en een prognose voor de nabije toekomst.
Een jaar geleden trad er eveneens een vertraging van de conjunctuur op. Toen klonk daarbij de vrees door voor een zogeheten dubbele dip, een nieuwe recessie kort na de vorige van 2009. „De kans op zo’n dubbele dip is nu wel groter dan toen”, meent Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie van het financiële concern.
Zo stelt hij vast dat overheden volop aan het bezuinigen zijn. Zij beschikken over weinig manoeuvreerruimte om de bedrijvigheid een steuntje in de rug te geven. Andere risicofactoren zijn de olieprijs, de problemen in de eurozone en het geruzie in de Verenigde Staten over een verhoging van het schuldenplafond.
Over het laatste merkt Steinebach op: „Op zich gaat het om niks bijzonders. De discussie daarover vindt om de haverklap plaats. Ook onder Obama was dat al enkele malen het geval. Er is altijd een oplossing gevonden, dus dat biedt vertrouwen. Doordat de Republikeinen op dit moment over een meerderheid beschikken in het Huis van Afgevaardigden ligt het politiek moeilijk. Zij accepteren geen belastingverhoging en de Democraten willen alleen bezuinigen als die er wel komt.”
Blijft een akkoord uit, dan zullen de ratingbureaus de kredietwaardigheid van de VS, tot dusver met de triple A-status op het hoogste niveau, omlaagbrengen. Dat leidt mogelijk tot een daling van de dollarkoers. Met name voor China pakt dat vervelend uit. Dat land heeft enorme bedragen belegd in Amerikaanse staatsobligaties, en die worden voor de Chinezen dan minder waard. Steinebach: „Ik zie overigens geen valuta die de rol van de dollar zou kunnen overnemen. Een echte dollarcrisis lijkt me daarom niet aan de orde.”
De beleggingsstrateeg: „We zien risico’s, en die zijn forser dan een halfjaar of een jaar geleden. Maar in het voor ons meest waarschijnlijk scenario zijn we toch redelijk optimistisch. Dat betekent dat we de kans dat het daadwerkelijk misgaat, inschatten op minder dan 50 procent.”
Al met al becijfert ABN AMRO voor 2011 een economische groei in het eurogebied van 1,7 procent en voor 2012 van 1,8 procent. Voor Nederland rekent de bank op respectievelijk 1,7 en 2 procent, voor de VS op 2,9 en 2,4 procent. Japan kampt met de gevolgen van de aardbeving, de tsunami en de kernramp, waardoor het bruto binnenlands product (bbp) er dit jaar krimpt met 1,4 procent. De opkomende economieën blijven goed presteren. Dat geldt vooral voor die in Azië, met in 2011 een expansie van 7,8 procent en met China voorop (9,4 procent).
Volgens ABN AMRO is de voorspelde versnelling van de groei vooral te danken aan de kracht van het bedrijfsleven. „De ondernemingen staan er goed voor wat betreft balanspositie, kasmiddelen en winstgevendheid”, aldus Steinebach.
De weer toenemende groei tegen het eind van dit jaar draagt ertoe bij dat de langlopende rente, afgemeten aan de rendementen op staatsleningen op de kapitaalmarkt, stijgt. Voor Nederland ligt die nu in de buurt van de 3 procent. ABN AMRO raamt voor de komende twaalf maanden een klim naar 4 tot 4,5 procent.