Binnenland

FIOD gaat Freule-zaak Veenendaal onderzoeken

De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke oplichting binnen de stichting Freule Lauta van Aysma in Veenendaal. Dat maakte het openbaar ministerie vrijdag bekend.

Van onze correspondent
20 June 2003 20:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

De ’Freule-zaak’ leverde de gemeente Veenendaal een strop op van ruim 10 miljoen euro. De Freule-affaire openbaarde zich eind 2002, toen bleek dat de stichting, die 73 bejaardenflats beheert, te weinig geld in kas had om de aflossing van een lening te kunnen voldoen. De gemeente Veenendaal stond borg voor de lening en werd door de bank gedwongen ruim 10 miljoen euro te betalen.

Het onderzoek dat de financiële opsporingsdienst nu begint, volgt op aangiften van zowel de gemeente als de stichting. De Freule-kwestie leidde tot veel beroering in Veenendaal en kostte de wethouder van Financiën de kop. De overige leden van het college van burgemeester en wethouders overleefden ternauwernood een motie van wantrouwen.

Uit een intern onderzoek van de stichting bleek eerder dat penningmeester C. van H., samen met zijn jeugdvriend en adviseur W. van de B., in 2000 geld had geïnvesteerd in een beleggingsarrangement in Amerika. Bij de Freule-stichting is tot op heden niets van het beloofde rendement van 30 procent op deze belegging binnengekomen.

Het openbaar ministerie maakte vrijdag bekend dat er behalve de Freule-stichting meer Nederlandse en buitenlandse bedrijven betrokken zijn bij dit beleggingsarrangement. „Naar aanleiding van de vele krantenartikelen hebben zich meer gedupeerden gemeld”, bevestigt voorzitter ad interim ds. B. J. van Vreeswijk van de Freule-stichting.

In mei deden het stichtingsbestuur en het college van B en W aangifte van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. „De strafrechtelijke zaak is nu begonnen en dat geeft de ernst van de zaak wel aan. Het recht moet zijn loop hebben”, zei burgemeester J. Spros tijdens een ingelaste persconferentie. „We willen feiten boven water zien te krijgen en indien mogelijk het verdwenen geld traceren en terug zien te krijgen. Bovendien moeten de verdachten bij gebleken fraude gestraft worden.”

Het openbaar ministerie is ondertussen in het strafrechtelijk onderzoek overgegaan tot het doen van drie huiszoekingen. Tot vrijdagmiddag zijn er nog geen aanhoudingen verricht in het onderzoek, dat vermoedelijk enige maanden gaat duren.

Voorzitter ds. Van Vreeswijk reageerde zeer teleurgesteld op de laatste ontwikkelingen. „Er blijken de laatste maanden door derden bij justitie zaken aangedragen te zijn die de vermoedens hebben gesterkt dat er zaken zijn die het daglicht niet kunnen verdragen.” De voorzitter geeft aan dat de belangen van de bewoners van het bejaardencomplex intussen niet uit het oog worden verloren. „We voeren samen met de gemeente intensief overleg over de vraag hoe het complex te redden.”

Maandag 30 juni zullen vijf personen die op de hoogte waren van het reilen en zeilen binnen de stichting, door de rechtbank in Utrecht onder ede worden gehoord. Mogelijk wordt in juli besloten om naast de fraudezaak ook een civiele rechtszaak te starten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer