Mogelijk 150.000 baby’s door Australische RK Kerk bij moeders weggehaald
SYDNEY – In Australië zijn mogelijk 150.000 baby’s, tegen de wil van jonge, ongehuwde moeders, direct na hun geboorte door de Rooms-Katholieke Kerk weggehaald. Ze werden opgenomen in de moederschoot van staat en kerk.
In de tweede helft van de vorige eeuw had de Rooms-Katholieke Kerk, waarschijnlijk in samenwerking met de overheid, op landelijk niveau een regeling getroffen voor tienermoeders. Zij werden gedwongen om te scheiden van de man waarmee ze voor het huwelijk seks hadden gehad. De jonge vrouwen moesten hun zwangerschap uitdragen. Na de bevalling in rooms-katholieke ziekenhuizen werden de pasgeboren baby’s bij de moeder weggehaald.
Een parlementaire commissie onderzoekt sinds eind vorig jaar de gedwongen adopties. Die commissie heeft ruim 300 meldingen binnengekregen. In november verwacht de commissie het eindrapport te kunnen publiceren. Veel meldingen zijn persoonlijke en gedetailleerde verklaringen over de wijze waarop moeders werden gedwongen hun kind af te staan.
Juliette Clough was net zestien jaar toen ze werd gedwongen haar baby af te geven aan het rooms-katholieke ziekenhuis in de Australische stad Newcastle waar ze beviel. Ze werd bij haar enkels vastgebonden en door gas bedwelmd, vertelde ze aan de parlementaire onderzoekscommissie. „Ze hebben de baby weggerukt. Het was niet toegestaan hem te zien, aan te raken, iets dergelijks, of hem vast te houden. Het was alsof een deel van mijn ziel was doodgegaan. En het is nog steeds dood.”
Haar zoon is nu 42 jaar. Clough: „Ik denk voortdurend aan hem. Ik stel me voor hoe zijn leven eruit ziet, of hij getrouwd is en of ik kleinkinderen heb.”
De onvrijwillige adoptie van haar zoon heeft haar leven getekend. Een tijd na de adoptie trouwde ze en kreeg ze opnieuw kinderen. Maar ze kon zich moeilijk hechten aan haar kinderen. Ook leed ze aan grote depressies. Ze zei in de verklaring er constant aan te denken wat voor moeder ze wil zijn en zou zijn geworden zonder die adoptie.
Het relaas van Clough is een van de vele. Anderen kregen na de geboorte een kussen in het gezicht gedrukt zodat ze hun kind niet konden zien. Sommigen werden bedreigd met gevangenisstraf als ze hun baby niet afstonden.
De Rooms-Katholieke Kerk in Australië bood maandag bij monde van Catholic Health Australia aan de getroffen families haar „oprechte excuses” aan. In een verklaring liet Catholic Health weten dat de adoptiepraktijken diep zijn te betreuren. Ook is een fonds voor genoegdoening opgericht. Catholic Health wist volgens de directeur pas sinds vorige maand van de getraumatiseerde ervaringen van de jonge vrouwen.
Catholic Health is de grootste non-gouvernementele zorgorganisatie in Australië. De organisatie bezit via haar kerkelijke ziekenhuizen 10 procent van de ziekenhuisbedden in het land.