Kerk & religie

Groningse sjoel weer open voor publiek

GRONINGEN – De synagoge in de Folkingestraat in Groningen gaat weer open voor het publiek. Bezoekers kunnen sinds vorige week een expositie zien over de restauratie van het gebouw die binnenkort wordt afgerond. Ook wordt een presentatie getoond over de vijf kunstwerken in de Folkingestraat die herinneren aan de voormalige Joodse buurt.

Kerkredactie
25 July 2011 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 15:56
De restauratie van de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen wordt binnenkort afgerond. Foto RD, Henk Visscher
De restauratie van de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen wordt binnenkort afgerond. Foto RD, Henk Visscher

De grootscheepse verbouwing van de Groninger synagoge begon in maart. Opdrachtgever was de eigenaar van het gebouw, Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De uit 1906 daterende synagoge werd dertig jaar geleden ook al grondig gerestaureerd, maar een groot deel van het buitenwerk was destijds overgeslagen. Voegwerk, houtwerk en goten waren daardoor in een slechte staat geraakt en dit gold ook voor het stuc- en pleisterwerk in het gebouw. SOGK heeft dit in de afgelopen maanden allemaal grondig laten aanpakken.

Davidsster

Deze weken is te zien wat er allemaal gebeurde rond de restauratie. De Groninger glazeniers Ballast & Bonekamp tonen bijvoorbeeld wat er bij kwam kijken om de bijzondere davidsster in de westgevel van de synagoge te herstellen. Er is ook aandacht voor restauraties elders van de SOGK, zoals die van de kerk van Vierhuizen (2007) –de plaats die 1 miljoen euro won met een tv-programma om de kerk te restaureren– en de aanstaande metamorfose van de kerk van Leegkerk tot cultuurcentrum en theeschenkerij.

De synagoge was voor de Tweede Wereldoorlog het centrum van de toenmalige Groningse Jodenbuurt. Door het gebruik door de Joodse gemeente is de synagoge inmiddels weer een volledig functionerende sjoel.

In de Folkingestraat herinneren vijf kunstwerken aan de Jodenbuurt van toen. De kunstwerken zijn vijftien jaar geleden in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) geplaatst. De opvallendste zijn de bronzen maantjes in het plaveisel en het paard van slagerijtegels tussen twee winkels. Onlangs werd een van de kunstwerken, ”Portaal” van kunstenaar Gert Sennema, genomineerd voor de Groningse Straatkunstprijs. ”Portaal”, gemaakt van brons, stelt een deur voor die niet meer openkan. Het symboliseert daarmee onder meer het definitieve einde van de Groningse Jodenbuurt. Om de kunstwerken en de betekenissen ervan opnieuw bekendheid te geven, stelde het CBK een presentatie in tekst en beeld samen die de komende periode in de synagoge te zien zal zijn.

Wasserij

De restauratie van de Groningse synagoge wordt in november uitgebreid gevierd. Tegelijk viert Stichting Folkingestraat Synagoge dan dat het gebouw dertig jaar geleden heringewijd werd na vanaf Tweede Wereldoorlog dienst te hebben gedaan als wasserij en kerk. De feestelijkheden in november zullen bestaan uit een jubileumconcert en de uitgave van een boek, alsmede een glossy met de titel MZZL.

www.synagogegroningen.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer