Kerk & religie

„Egypte beschermt christenen”

DEN HAAG – De Egyptische autoriteiten zien inmiddels de ernst in van het geweld jegens christenen en andere minderheden in het land en nemen er maatregelen tegen.

Redactie politiek
22 July 2011 22:24Gewijzigd op 14 November 2020 15:55
Rosenthal. Foto ANP
Rosenthal. Foto ANP

Dat heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vrijdag geantwoord op Kamervragen van SGP en ChristenUnie.

Het Egyptische interim-kabinet heeft een nationaal justitiecomité opgericht om sektarische spanningen tegen te gaan. Dat comité is met een wetsvoorstel gekomen dat voorziet in algemene regels voor het bouwen en opknappen van gebedshuizen. Christenen hadden daar al vaak om gevraagd. Ook werkt het comité aan een wet om discriminatie van religieuze minderheden tegen te gaan.

De autoriteiten spreken zich volgens Rosenthal steeds harder uit tegen sektarisme. Protesten bij kerken worden verboden en gebedshuizen worden beter bewaakt. Beslissingen om bepaalde kerken te sluiten, worden herzien.

Maar uiteindelijk draait het niet om wet- en regelgeving, erkent de minister, maar om de uitvoering daarvan in de praktijk. De „echte lakmoesproef” voor de bereidheid van de Egyptische autoriteiten om sektarisch geweld aan te pakken „is de berechting van verdachten van sektarisch geweld in eerlijke processen.”

Rosenthal schrijft dat Egypte na een aanval op een koptische kerk 48 mensen in staat van beschuldiging heeft gesteld voor moord, poging tot moord, brandstichting, aanzetten tot sektarisch geweld en illegaal wapenbezit. Zij zullen begin september voor een veiligheidsrechtbank moeten verschijnen.

Aanleiding voor de aanslag op de kerk in Caïro op zaterdag 7 mei was het gerucht dat een koptische vrouw, die volgens moslims tot de islam was bekeerd, door kopten in de kerk zou worden vastgehouden. De politie heeft het gebouw onderzocht, maar de vrouw bleek er niet in aanwezig.

Een grote groep moslims onder leiding van een imam viel 
de kerk daarna toch aan. Pas na enkele uren kwam het leger in actie om het geweld te beëindigen.

Rosenthal heeft de Egyptische ambassadeur in Nederland daarop aangesproken. Die zei tegen de minister dat het Egyptische veiligheidsapparaat sinds de revolutie in het land niet meer op sterkte is en dat het voor de autoriteiten daardoor moeilijk is om de orde te handhaven.

Rosenthal verzekert SGP en ChristenUnie dat hij Egypte steeds heeft aangesproken en zal aanspreken op de positie van christenen. Onder meer op 18 juni heeft de bewindsman nog zijn zorgen over de situatie van kopten geuit tijdens een gesprek met de toenmalige Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Al-Araby.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer