Buitenland

Meer doden bij protesten in Malawi

BLANTYRE (ANP/RTR/AFP) – Het dodental als gevolg van de protesten tegen de president in Malawi is opgelopen tot 18. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid in het Afrikaanse land donderdag.

21 July 2011 13:06Gewijzigd op 14 November 2020 15:54

Inwoners van de grote steden in Malawi gingen woensdag massaal de straat op om hun ongenoegen te uiten over staatshoofd Bingu wa Mutharika. De oproerpolitie trad hard op tegen de betogers, die ook werden belaagd door aanhangers van de president die onder meer waren bewapend met kapmessen.

In de stad Blantyre in het zuiden van Malawi werden twee betogers doodgeschoten, toen agenten en militairen traangasgranaten afvuurden om de demonstranten te verspreiden. Ook in Karonga aan de grens met Tanzania verloor een betoger het leven. Negen doden vielen in de noordelijke stad Mzuzu en zes in de hoofdstad Lilongwe. Er vielen in de verscheidene plaatsen zeker 22 gewonden.

Tegenstanders van de president zeggen dat Mutharika, een vroegere econoom van de Wereldbank die aan zijn tweede termijn bezig is, steeds autocratischer regeert. De voornamelijk arme bevolking is ook boos over de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Die zijn volgens hen het resultaat van slecht economisch beleid van de president en zijn regering.

De president riep via de radio de bevolking op tot kalmte. Hij zei te willen luisteren naar de grieven van zijn tegenstanders. „Stop met de rellen en laten we met elkaar gaan praten”, zei Mutharika, maar hij voegde eraan toe dat hij indien nodig hard zal ingrijpen.

Malawi ligt in het zuidoosten van Afrika. Het land is ruim twee keer zo groot als Nederland en telt circa 15 miljoen inwoners. Het land kende de laatste 6 jaar een periode van krachtige economisch groei, maar die was wel gebaseerd op hulp uit het buitenland. Dit jaar ontstond een diplomatieke rel, toen een ambtsbericht van de Britse ambassade uitlekte waarin Mutharika een autocratisch bestuurder werd genoemd die geen kritiek duldt. De Britse ambassadeur moest het land verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer