Buitenland

Homohuwelijk leidt tot ontslag in VS

NEW YORK – De Amerikaanse staat New York voert zondag het homohuwelijk in. De eerste gewetensbezwaarde ambtenaar heeft al ontslag genomen.

Mr. Richard Donk
21 July 2011 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 15:54
Foto RD
Foto RD

Zondag treedt in de staat New York de zogeheten Marriage Equality Act in werking. De wet maakt het mogelijk voor personen van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijk te treden.

New York schaart zich daarmee in de rij van vijf andere staten –Connecticut, Iowa, Massa­chusetts, New Hampshire en Vermont– en Washington. In Californië was het homo­huwelijk in 2008 korte tijd legaal, tot de bevolking in een referendum een voorstel steunde dat huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse verbiedt. Op federaal niveau is het homohuwelijk sowieso verboden, maar individuele staten hebben de vrijheid om anders te beslissen.

Twaalf Amerikaanse staten hebben een wettelijk verbod op het homohuwelijk door­gevoerd. Negenentwintig staten hebben een dergelijk verbod zelfs in hun grondwet vast­gelegd. Daarentegen erkent een dertiental staten geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht.

In New York is het homohuwelijk vanaf zondag legaal. De staat maakt ook direct werk van de wetswijziging, want alle desbetreffende overheidsinstanties zullen zondag open blijven „zodat stellen niet hoeven te wachten.”

De geplande invoering van het homohuwelijk in New York heeft inmiddels tot het ontslag van een gewetensbezwaarde ambtenaar geleid. Laura Fotusky, ambtenaar in het dorpje Barker, niet ver van de Niagarawatervallen.

Maandag schreef Fotusky een ontslagbrief aan het lokale bestuur van Barker. Haar motivatie liet aan duidelijkheid niets te wensen over. „Ik geloof dat er een hogere wet is dan de wetten van dit land. Dat is de wet van God in de Bijbel. In Handelingen 5:29 staat duidelijk dat we God meer gehoorzaam moeten zijn dan de mensen.”

„De Bijbel leert ons duidelijk dat God het huwelijk tussen man en vrouw heeft geschapen als een goddelijk geschenk dat het gezin en de cultuur in stand houdt. Omdat ik Hem liefheb en volg, kan ik niet mijn handtekening zetten onder iets dat tegen God ingaat. Ik moest kiezen tussen God en mijn baan.”

Ds. Jason McGuire, voorzitter van de stichting New Yorkers for Constitutional Freedom, sprak eerder deze week zijn verontwaardiging uit over het feit dat de invoering van het homohuwelijk in New York mensen in gewetensnood brengt. „Het is jammer dat onze senatoren drukker waren met het behartigen van liberale belangen en hun campagnekas te spekken, dan gelovige mensen te beschermen.”

De predikant riep Amerikaanse christenen op te bidden voor Fotusky en voor alle gelovigen die de negatieve gevolgen van de nieuwe wetgeving in New York zullen ondervinden.

Gouverneur van New York Cuomo reageerde in een interview met The New York Daily nogal pragmatisch. „De wet is de wet. Als je die wilt handhaven, kun je niet zomaar willekeurig kiezen. Je kunt niet zomaar zeggen: Ik vind deze wet goed, dus ik houd 
me eraan. Of ik vind die wet niet goed, dus houd ik me er niet aan. Zo werkt het dus niet.”

De strijd om gelijkberechtiging van homostellen in de Verenigde Staten dateert sindshet begin van de jaren zeventig. Om die tendens het hoofd te bieden, nam het Amerikaanse Congres in 1996 de Defense of Marriage Act aan. Daarin wordt het huwelijk tussen man en vrouw in bescherming genomen. Des­ondanks hebben staten de vrijheid om van dit uitgangspunt af te wijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer