Buitenland

Cameron: Neem geen journalist meer als woordvoerder

LONDEN (ANP/AFP/RTR) – De Britse premier David Cameron betreurt het dat hij een journalist heeft aangenomen als zijn woordvoerder. Met de kennis van nu zou hij Andy Coulson niet hebben aangenomen. Coulson was hoofdredacteur van de schandaalkrant News of The World, die massaal voicemails afluisterde.

20 July 2011 17:20Gewijzigd op 14 November 2020 15:53
De Britse premier David Cameron betreurt het dat hij een journalist heeft aangenomen als zijn woordvoerder.  Foto EPA
De Britse premier David Cameron betreurt het dat hij een journalist heeft aangenomen als zijn woordvoerder. Foto EPA

„Achteraf bezien en met alles wat er is gebeurd, zou ik hem die baan niet hebben aangeboden en ik denk dat hij die niet genomen zou hebben”, zei de premier woensdag tijdens een spoeddebat in het parlement. „Maar je neemt geen besluiten in het verleden. Je neemt ze nu. Je leeft en je leert. Geloof me, ik heb ervan geleerd.”

Coulson werkte van 2007 tot 2011 voor Cameron. Hij heeft steeds ontkend te hebben geweten van de illegale praktijk.

Cameron weigerde daarom expliciet excuus aan te bieden voor het aannemen van de omstreden hoofdredacteur. „Ik geloof dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Als hij tegen mij heeft gelogen, is dat reden voor excuus.”

Oppositieleider Ed Miliband van Labour had een duidelijk excuus geëist van Cameron. Hij beschuldigde de premier ervan dat hij allerlei waarschuwingen over Coulson in de wind had geslagen.

Cameron was ook persoonlijk bevriend met topvrouw Rebekah Brooks van News of The World, die zondag is gearresteerd. Maar volgens Cameron stelde die vriendschap niet veel voor. „Ik heb nooit een slaapfeest met haar gehad of haar in pyjama gezien”, zei hij.

Enkele uren voor Camerons verklaring had het parlement een rapport vrijgegeven dat erg kritisch is over de politie. Het beschrijft een lange lijst fouten van de politie bij het onderzoek naar het afluisterschandaal dat al enkele jaren geleden opdook.

Het rapport is vooral kritisch over politieman Andy Hayman, die het oorspronkelijke onderzoek in 2006 leidde. Zijn gedrag was „zowel onprofessioneel als ongepast”, aldus het rapport. De agent accepteerde een baan bij een zusterkrant van News of The World, kort nadat hij de politie had verlaten.

De topman van uitgeverij Media News Corp, Rupert Murdoch (80), heeft zijn medewerkers woensdag een e-mail gestuurd dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Hij beklemtoonde dat zijn bedrijf een sterker tevoorschijn zal komen uit het afluisterschandaal.

Dinsdag moest de mediamagnaat al voor de parlementscommissie verschijnen. Hij bood daarbij zijn excuses aan voor de afluisterpraktijken. Een boze toeschouwer probeerde hem daarbij een taart vol scheerschuim in zijn gezicht te duwen. De parlementsvoorzitter kondigde woensdag een onderzoek aan hoe het incident kon plaatsvinden.

Tegelijk kondigde de Australische premier Julia Gillard aan dat ze lastige vragen gaat stellen over Murdochs machtige media-imperium in Australië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer