Kerk & religie

Murdoch: Verkoper van tabloids én Bijbels

GRAND RAPIDS – De veelbesproken mediamagnaat Rupert Murdoch is schatrijk. Niet alleen door het uitgeven van kranten, maar ook door de verkoop van Bijbels.

Kerkredactie
19 July 2011 22:11Gewijzigd op 14 November 2020 15:52
Rupert Murdoch. Foto EPA
Rupert Murdoch. Foto EPA

Van Murdochs bedrijvenimperium springen vooral de krantenbedrijven en de tv-zenders in het oog; zeker sinds de familie zich moet verantwoorden voor afluisterschandalen.

Minder bekend is dat Murdoch al 23 jaar de eigenaar is van Zondervan, de grootste Amerikaanse uitgever van Bijbels. In 1988 kocht HarperCollins Publishers Zondervan op. HarperCollins is op haar beurt onderdeel van de News Corporation, de grote holding waarin Murdochs bedrijven zijn ondergebracht.

De in Grand Rapids gehuisveste uitgeverij Zondervan bezit de exclusieve rechten voor Noord-Amerika voor de populaire New International Version van de Bijbel, meldden de Huffington Post en USA Today vorige week fijntjes. Van die Bijbeluitgave zouden er wereldwijd 300 miljoen verkocht zijn.

Zondervan is ook gelieerd aan de Bijbelsite biblegateway.com waarop tal van Bijbeledities te koop zijn. De elk jaar succesvollere site zou maandelijks acht miljoen unieke bezoekers trekken, meldt Zondervan.

Zondervan is verder de uitgever van boeken van invloedrijke christelijke auteurs als Rick Warren, Shane Claiborne, Patrick Doughtie, Tim LaHaye, Eugene Peterson, Brian McLaren en Jim Wallis. Zondervan heeft ook de uitgaven van Hall Lindsey –publicist over de eindtijd– in zijn fonds zitten.

Zondervan telt op dit terrein mee. Alleen al van één van Rick Warrens titels zij 30 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Ook digitale uitgaven en bijbelsoftware behoort tot de business van Zondervan en haar dochterondernemingen.

Onder de christelijke boekverkopers in Noord-Amerika neemt Zondervan een grote plaats in. Vorig jaar kreeg de uitgever nog meer dan een dozijn prijzen van de Christian Booksellers Association voor diverse soorten uitgaven.

Zondervan is gesticht door een Nederlandse emigrantenfamilie behorend tot de gereformeerde richting. De oprichters startten met de uitgave van werk van dr. Abraham Kuyper. De uitgeverij is ook een van de oprichters van de koepel van christelijke uitgevers in de VS, de Evangelical Christian Publishers Association.

Niet iedereen in de VS is te spreken over de link tussen Murdoch en de Bijbeluitgaven. Will Braun haalde in de Huffington Post het stevigst uit. Hij werpt de vraag op: „Wat doen we als christenen met het feit dat iedere keer als we een Zondervan-uitgave kopen we bijdragen aan het imperium van Murdoch, die volgens Forbes een persoonlijk fortuin heeft van 6,3 miljard Amerikaanse dollar.” Braun concludeert uiteindelijk dat hij niet wil dat Murdoch nog iets aan hem verdient via Zondervan, maar een oproep tot een boycot vindt hij te ver gaan.

Zondervan houdt zich op de vlakte over de verwikkelingen waarin hun grote baas is terechtgekomen. Woordvoerster Tara Powers heeft tegenover Kate Shellnut van chron.com wel aangegeven dat de uitgeverij zijn eigen koers vaart en blijft varen: „De kwestie veroorzaakt geen ethisch dilemma voor Zondervan omdat we zelfstandig blijven opereren zoals we altijd hebben gedaan. We zijn blij een sterke en positieve relatie met onze auteurs te hebben. Zij weten wie Zondervan is en hoe wij werken. Wij hebben niet gehoord van grote zorgen bij auteurs. Natuurlijk horen wij over de zaak, maar het leidt ons niet af en brengt ons niet af van ons werk en we blijven onze missie vormgeven zoals we de achterliggende tachtig jaar hebben gedaan.”

Murdoch is niet alleen een van de grote Bijbelverspreiders ter wereld, maar ook een actief steunverlener aan de Rooms-Katholieke Kerk. Murdoch en zijn toenmalige vrouw Anne –rooms-katholiek– hebben veel geld gegeven voor een onderwijsprogramma van het aartsbisdom van Los Angeles in de Verenigde Staten.

De steun is van enorme omvang. Dat blijkt ook uit de onderscheiding die Murdoch in 1998 van de paus kreeg. Paus Johannes Paulus II benoemde hem toen tot ridder.

Die onderscheiding oogstte veel kritiek. Veel rooms-katholieken uitten hun onbegrip, temeer omdat de onderscheiding alleen wordt gegeven aan mensen die van onbesproken gedrag zijn. De critici vonden dat daar bij Murdoch geen sprake van was gezien de pornografie in zijn kranten en op zijn satellietzenders. Ook waren er rooms-katholieken die tegen het monopolisme van Murdochs bedrijf protesteerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer