Brief Duitse protestanten aan paus
ERFURT – Een groep vooraanstaande protestantse Duitsers heeft paus Benedictus een brief geschreven voorafgaand aan zijn bezoek aan Duitsland. De groep formuleert daarin verwachtingen over samenwerking en een gezamenlijke aanpak van actuele problemen in de wereld.
Dat meldt het Duitse tijdschrift Pro, dat al inzage had in de opzet van de brief, die op 22 augustus zal verschijnen. De ‘brief’ bestaat uit een aantal essays over verschillende thema’s. De artikelen, gericht aan de paus, worden gebundeld in ”Lieber Bruder in Rom! Ein evangelischer Brief an den Papst” (ISBN 9783426785249). Het boek bevat bijdragen van mensen zoals Günther Beckstein, Martin Dreyer, Ulrich Parzany en Christine Schirrmacher.
Verschillende auteurs benadrukken dat er kansen liggen voor samenwerking. Anderen wijzen op fouten van de Rooms-Katholieke Kerk. De theologe en Berlijnse gevangenispredikante Astrid Eichier veroordeelt het celibaat in de kerk. Het brengt geestelijken tot een dubbelleven en is de kerk momenteel tot last, stelt zij. „Ik kan eenvoudigweg niet begrijpen waarom u in uw kerk het celibaat –de vrijheid van de liefde onthoudend– tot een voorwaarde maakt voor het priesterambt.”
De islamkenner Christine Schirrmacher roept de paus op helderder te zijn tegenover de islam. De wetenschapster waardeert het dat Benedictus „accenten” zet, bijvoorbeeld door zijn bezoek aan het sterk islamitische Turkije. Toch vindt zij dat de paus op een aantal punten meer zou kunnen betekenen. Zo moet hij duidelijker aangeven wat de verschillen met de islam zijn. Dat vraagt moed, aldus Schirrmacher, omdat dan ook uitwassen van de islam genoemd moeten worden. De paus moet zich verder meer inzetten voor christenen die niet rooms-katholiek zijn, maar wel de druk van de islam ervaren. Hij zou zich ook wereldwijd meer moeten inzetten voor de vervolgde christenen.
Verschillende schrijvers vragen de paus zijn invloed te benutten als het gaat om thema’s zoals armoede, seksualiteit en de oecumene. Christoph Waffenschmidt van de kinderhulporganisatie World Vision noemt hem „een medestander in de wereldwijde strijd tegen armoede, honger, ziekten, onderdrukking en conflicten.” Waffenschmidt hoopt dat het tot een gezamenlijke verklaring van Rome en protestanten komt tegen deze problemen.
De evangelist ds. Ulrich Pazany ziet mogelijkheden voor gezamenlijke evangelisatie.