Binnenland

Onrust in Wijk en Aalburg

WIJK EN AALBURG – Inwoners van Wijk en Aalburg maken zich grote zorgen over de gevolgen van de herziening van het bestemmingsplan Spijk en Wielstraat. Tijdens een bewoners­bijeenkomst vrijdag­avond slaagde wethouder Lijmbach (CDA) erin de gemoederen enigszins tot bedaren te brengen. De kou lijkt echter nog niet uit de lucht.

Van onze correspondent
18 July 2011 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 15:51
Spullen uit een loods van een agrariër uit Wijk en Aalburg in het weiland. De gemeente Aalburg wil de spullen verwijderen, maar gedoogt vooralsnog de situatie. Foto André Bijl
Spullen uit een loods van een agrariër uit Wijk en Aalburg in het weiland. De gemeente Aalburg wil de spullen verwijderen, maar gedoogt vooralsnog de situatie. Foto André Bijl

De gemeente Aalburg werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor de locaties Spijk in Wijk en Aalburg en Wielstraat in Veen. Daarbij wil de gemeente duidelijkheid over veel bouwwerken, variërend van kippen­hokken tot landbouwschuren.

Volgens de gemeente beschikt een aantal inwoners niet over een vergunning en komen veel bestaande situaties niet overeen met de verleende vergunning. „Schuren zijn groter dan toegestaan of er zijn meer bijgebouwen dan waarvoor toestemming is verleend”, aldus portefeuillehouder Lijmbach.

Om de situatie in kaart te brengen, hebben de betrokken inwoners een brief van de gemeente gekregen met een verzoek om uitleg. „Dat zijn we wettelijk verplicht”, aldus de wethouder.

Desondanks veroorzaakte de gemeentelijke brief grote onrust bij veel inwoners. Zij beweren dat er in het verleden wel degelijk een vergunning is verstrekt. „Het gaat soms om gebouwen uit 1950. Denk je dat ons voorgeslacht gebouwd heeft zonder vergunning?” aldus een van de bewoners.

Volgens hen heeft de gemeente 310 brieven verstuurd waarin de bewoners worden „beschuldigd” van illegale bouwactiviteiten. „Daar klopt niets van”, reageert Lijmbach. „Voor beide plannen zijn samen zo’n 150 brieven de deur uitgegaan. Veel gevallen zijn al opgelost. Het gaat nu nog om circa zestig zaken waarover onduidelijkheid bestaat. Zoals een oude schuur van rond de oorlog waar geen vergunning voor te vinden is.”

Sommige bewoners hadden minder problemen met de ontbrekende vergunningen. Zo dook een aantal inwoners in de eigen archieven of in die van het gemeentehuis en haalde de vergunningen boven water. Een aantal bewoners organiseerde vrijdag een bewoners­bijeenkomst in De Postduif in Wijk en Aalburg onder leiding van jonkheer J. van ’t Spijk.

Lijmbach slaagde er vrijdag met haar uitleg en toezeggingen in de onvrede te temperen. „Ik heb uitgelegd dat we verplicht zijn om zo’n brief te sturen.” Daarnaast komt er nadere informatie via de gemeentelijke website en een inloopavond. „In een aantal gevallen is er overleg nodig. Sommige zaken kunnen alsnog worden geregeld, andere niet. We gaan in ieder geval zorg­vuldig te werk.”

Het advies van de wethouder aan de inwoners om niet te snel actie te ondernemen, bleek vrijdag­avond zoden aan de dijk te zetten. Het voornemen van de inwoners om gezamenlijk een jurist in te schakelen, werd voorlopig opgeschort.

De oppositie, bestaande uit ChristenUnie, PvdA, VVD en twee plaatselijke partijen, wil de kwestie na het zomerreces aan de orde stellen.

Niet alle inwoners bleken vrijdag­avond gerustgesteld. „De ambtenaren doen maar wat. Vroeger regeerden hier mensen met een verlicht verstand. Die tijd is voorbij”, stelde een van hen. Ook een andere aanwezige had weinig vertrouwen in de toezeggingen van wethouder Lijmbach. „Veel beloven en weinig geven, doet menig gek in blijdschap leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer