Kerk & religie

Chuetas-inwoners Mallorca mogen zich joden noemen

PALMA – De Chuetas, een bevolkingsgroep op het Spaanse eiland Mallorca, mogen zich officieel joden noemen. Een rabbinale rechtbank in Israël sprak zich daar vorige week over uit.

Kerkredactie
14 July 2011 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 15:49
De Chuetas op het Spaanse eiland Mallorca mogen zich sinds vorige week officieel joden noemen. Foto: de stad Artà op Mallorca. Foto Wikimedia
De Chuetas op het Spaanse eiland Mallorca mogen zich sinds vorige week officieel joden noemen. Foto: de stad Artà op Mallorca. Foto Wikimedia

De Chuetas kwamen oorspronkelijk uit Spanje, maar werden door de Spaanse Inquisitie in de vijftiende eeuw verdreven uit het land. Zij bleven tot de jaren 1970 een aparte groep in de Mallorcaanse samenleving. Zo mochten Chuetas niet buiten hun stam een huwelijkspartner zoeken.

De orthodoxe rabbijn Nissim Karelitz, voorzitter van een hoge rabbinale rechtbank, Beit Din Tzedek, heeft ervoor gezorgd dat de Chuetas horen bij het joodse volk. Doorslaggevend voor dat besluit achtte hij de regel dat alleen in de gemeenschap getrouwd mag worden.

Ongeveer 15.000 tot 20.000 Chuetas leven in Mallorca. Velen hebben zich de laatste decennia vermengd met de plaatselijke bevolking. Vijftien achternamen die worden gebruikt op het eiland hebben een joodse achtergrond. Al jaren werd geijverd voor aansluiting van de Chuetas bij het joodse volk.

Bevolkingsgroepen in de wereld die ook joodse connecties hebben, zijn onder andere de Bnei Menashe in India, de Bnei Anousim in Spanje, Portugal en Zuid-Amerika, de Subbotnik-joden in Rusland, de joodse gemeenschap van Kaifeng in China en de overgebleven joden van de holocaust in Polen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer