Buitenland

Rel om euthanasieverbod Italië

ROME (ANP) – In Italië is een fel debat uitgebroken over een wet over het levenseinde die de Kamer van Afgevaardigden dinsdag heeft aangenomen. Volgens tegenstanders heeft de Staat de burger zijn eigen dood afgepakt.

13 July 2011 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 15:48
Groene ballonnen met de boodschap ”Ja tegen het leven". Foto EPA
Groene ballonnen met de boodschap ”Ja tegen het leven". Foto EPA

De wet verbiedt expliciet elke vorm van euthanasie. Een wilsbeschikking waarbij een patiënt van tevoren aangeeft dat hij bepaalde behandelingen niet meer wil in de terminale fase van zijn leven, is voor de arts niet bindend, maar slechts „ter oriëntatie”. De wens om geen voedsel of vocht meer toegediend te krijgen, is niet toegestaan in de wilsbeschikking, in Italië „biologisch testament” genoemd.

De Senaat moet nog een keer stemmen over de wet. Critici maken al plannen voor een referendum tegen de wet, als die volgens verwachting ook door het hogerhuis wordt aangenomen. De wet zou door een „klerikale minderheid” zijn opgelegd op instigatie van het Vaticaan, een „autoritaire” regeling die in andere westerse landen niet zou kunnen. „Een wettelijke verplichting om te lijden, is niet menselijk”, aldus SEL, het Italiaanse GroenLinks.

Het euthanasiedebat in Italië is aangewakkerd door de dood van Eluana Englaro in 2009. Zij had 17 jaar in coma gelegen na een auto-ongeluk dat zij in 1992 als 21-jarige had gehad. Na aanvankelijk op genezing te hebben gehoopt, zette haar vader, Beppino Englaro, zich jarenlang in voor een waardige dood van zijn dochter.

Dat leidde tot tal van rechtszaken en optredens van Englaro in tv-debatten. Uiteindelijk stierf zijn dochter na het stoppen van de toediening van voedsel en vocht, terwijl de Senaat juist over een spoedwet debatteerde om de versterving te voorkomen. Het kabinet-Berlusconi kondigde daarop wettelijke maatregelen aan om soortgelijke gevallen in de toekomst te voorkomen.

Beppino Englaro noemde de dinsdag aangenomen wet in een reactie „ongrondwettelijk” omdat de regeling volgens hem in strijd is met de zelfbeschikking van de patiënt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer