Economie

Wijn stemt in met terugkoopregel agrarische grond

Staatssecretaris Wijn van Financiën stemt in met een terugkoopregeling van tien jaar voor agrarische gronden die de staat gaat verkopen. De grond wordt te koop aangeboden om 110 miljoen euro voor de portemonnee van Donner (Justitie) binnen te halen.

ANP
19 June 2003 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

De Tweede Kamer kon het donderdag maar niet eens worden over de voorwaarden waaronder de grond verkocht mag worden. LPF en PvdA pleitten voor een strenge terugkoop- of anti-speculatieregeling, VVD wil daar niet van weten en het CDA houdt zich op de vlakte. Het was schipperen voor de staatssecretaris.

De domeinen die de staat wil verkopen beslaat bijna 16.000 hectare agrarische gronden, in onder andere de IJsselmeerpolder en de Flevopolder, die in eeuwigdurende erfpacht zijn. De grond, die niet bestemd is voor projecten als spoorlijnen of natuurgebieden, wordt tegen een derde van de prijs te koop aangeboden aan de boeren die het nu pachten.

LPF-Kamerlid Van As en PvdA’er Verdaas vrezen echter dat boeren de grond tegen een veel hoger bedrag zullen doorverkopen. Zij willen dit voorkomen door een strenge terugkoopregeling of anti-speculatiemaatregelen. De staat kan in geval van doorverkoop de grond dan terugkopen of een gedeelte van de winst innen.

Staatssecretaris Wijn van Financiën voelde weinig voor een dergelijke regeling. Zeker de helft van de grond moet verkocht worden om 110 miljoen euro binnen te halen, en het mag allemaal niet te lang duren want dit jaar moet minimaal 20 miljoen euro binnenkomen om kasproblemen te voorkomen.

In eerste instantie wilde Wijn dan ook geen voorwaarden aan de grond verbinden. „Ik wil potentiële kopers nu eenmaal niet afschrikken”. Om de Kamer tevreden te houden stemde hij donderdag echter toch in met een terugkoopregeling.

Van As (LPF) en Verdaas (PvdA) vinden deze maatregel niet ver genoeg gaan. Zij gaan een motie indienen om een langere terugkoopregeling of een anti-speculatieregel af te dwingen. Wat precies in de motie komt te staan is nog onduidelijk, omdat PvdA en LPF de steun van het CDA nodig hebben om de motie aan te nemen.

Als het aan de staatssecretaris ligt gaat de grond in ieder geval zo snel mogelijk in de verkoop. Voor 1 juli moeten de boeren een brief op de mat hebben waarin staat dat ze hun gepachte grond kunnen kopen, 1 september moeten ze aangeven of ze hier belangstelling voor hebben. Mocht dat niet zo zijn dan is er geen andere kans om de grond te verwerven. „De staat komt maar één keer langs”, aldus Wijn. „Anders gaan we verkopen aan een institutionele belegger, want dat geld moet binnen komen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer