Buitenland

Brown ook slachtoffer Murdochkranten

LONDEN – Medewerkers van The Sun en The Sunday Times, kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch, hebben in het verleden geprobeerd op illegale wijze de hand te leggen op persoonlijke informatie van oud-premier Gordon Brown.

Buitenlandredactie
11 July 2011 18:22Gewijzigd op 14 November 2020 15:46
Foto EPA
Foto EPA

Dat hebben Britse media, waaronder The Independent, Channel 4, The Guardian en de BBC, maandag gemeld.

Brown liet via een woordvoerster weten geschokt te zijn over de „criminaliteit en onethische middelen waarmee persoonlijke details zijn verkregen” over zijn familie. Het zou onder meer gaan over zijn bankgegevens en het medisch dossier van zijn zoon. Browns echtgenote Sarah twitterde dat het zeer persoonlijke informatie betrof.

Murdochs conglomeraat News International gaf de aantijgingen toe en deed een oproep om „alle informatie aangaande deze beschuldigingen aan ons te doen toekomen” voor onderzoek.

Het is in een week tijd de zoveelste keer dat het conglomeraat van Murdoch negatief in het nieuws komt. De Britse Metropolitan Police heeft een onderzoek ingesteld naar misstanden bij de zondag opgedoekte krant News of the World, terwijl ook de Britse premier Cameron een onderzoek naar de krant heeft gelast.

Door het uitdijende schandaal is de geplande overname van de zender BSkyB door Murdochs News Corp. op losse schroeven komen te staan. Minister van Cultuur Jeremy Hunt kondigde maandag aan de overnameplannen voor te leggen aan de mededingingsautoriteiten, een procedure die maanden zal duren. Het bedrijf van Murdoch zag de bui al hangen en trok zijn belofte om Sky News af te stoten in. Het is onduidelijk of Murdoch hoopt dat het schandaal over zal waaien, of dat hij denkt dat hij de overname kan vergeten.

De London Evening Standard en andere media berichtten maandagmiddag dat leidinggevenden bij News Corp., het moederbedrijf van News International, e-mails hebben ontdekt waaruit blijkt dat medewerkers aan leden van de beveiliging van het koninklijk huis en het corps diplomatique geld hebben betaald in ruil voor persoonlijke informatie over de vorstin en haar entourage. De Evening Standard beriep zich op „bronnen”, zonder aan te geven wie zij zijn en hoe zij van een en ander op de hoogte kunnen zijn.

Het schandaal in Groot-Brittannië kan ook elders gevolgen hebben voor het imperium van Murdoch. Juristen menen dat zijn Amerikaanse bedrijven door de duistere praktijken van het abrupt de nek omgedraaide News of the World met juridische stappen te maken kunnen krijgen. Volgens de Amerikaanse Corrupt Foreign Practices Act uit 1977 kunnen zakenmensen die buitenlandse overheidsvertegenwoordigers omkopen om lucratieve contracten in de wacht te slepen, in de Verenigde Staten vervolgd worden.

De Britse politie heeft intussen de indruk dat haar onderzoek naar News of the World wordt gedwarsboomd, omdat informatie wordt gelekt die de aandacht afleidt van de kern van de zaak. Dat heeft Scotland Yard maandag gezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer