Economie

EU-landbouwministers verdagen beraad

De Europese ministers van Landbouw zijn er ook woensdag in Luxemburg niet in geslaagd om hun meningsverschillen te overbruggen en een akkoord te bereiken over een radicale hervorming van het landbouwbeleid. Zij besloten in de nacht hun beraad te verdagen. Donderdagochtend om 10.00 uur ging de vergadering verder.

ANP
19 June 2003 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

De Griekse minister Drys deed als raadsvoorzitter vergeefs een poging tot een doorbraak. Hij deed samen met landbouwcommissaris Fischler „suggesties”, maar de ene na de andere minister had daar op- en aanmerkingen op. Er moeten volgens een EU-woordvoerder nu eerst tal van details opgehelderd en op papier gezet worden, maar een akkoord hield hij nog steeds voor mogelijk.

Vooral de Fransman Gaymard maakte volgens hem grote problemen. De Fransen spelen een sleutelrol. Zij profiteren het meest van het huidige subsidiesysteem waarmee jaarlijks ruim 40 miljard euro is gemoeid. Zij hebben dan ook het meest te verliezen bij de door Fischler ingediende hervormingsplannen.

Minister Veerman en zijn collega’s zijn al sinds dinsdagmiddag aan het vergaderen in het Luxemburgse, nadat ze vorige week woensdag en donderdag ook al bijeen waren. Ze kregen toen vier dagen respijt.

Drys en Fischler presenteerden woensdagmorgen, na een ouderwets rondje onderonsjes tot in de kleine uurtjes, een aangepast compromisvoorstel waarin de commissaris een deel van zijn oorspronkelijke plannen inslikte. Zo kwam hij gedeeltelijk terug op het principe van de volledige ontkoppeling van de productie en de steun waarop de boeren recht hebben.

De gangbare politiek is dat hoe meer een boer produceert, des te meer steun hij ontvangt. Fischler wilde naar een vaste bedrijfstoeslag (ongeacht de teelt), ook om de positie van de EU te versterken in de toch al moeizaam lopende gesprekken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over verdere vrijhandel. In september is er een cruciale WTO-top in het Mexicaanse Cancun.

De Oostenrijkse commissaris opperde een gedeeltelijke ontkoppeling in de voor Fransen belangrijke graan- en rundvleessector. Ook morrelde hij aan de voorgestelde prijsverlaging in de graan- en de zuivelsector.

In de laatste „suggesties” gaan Fischler en Drys nog een stapje verder, maar voor veel delegaties echter nog niet ver genoeg. Ook op de aangepaste voorstellen voor ’afroming’ van de ontkoppelde toeslagen hadden Duitsland, Zweden en Denemarken kritiek. Nederland wil zekerheid dat producenten van vrije of ongesubsidieerde groenten en fruit geen concurrentievervalsing ondervinden van gesubsidieerde akkerbouwers die omschakelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer