Zeeboerderij geopend in Burgh-Haamstede
BURGH-HAAMSTEDE – De Wierderij in Burgh-Haamstede, de eerste zeeboerderij van Europa, is donderdag geopend door de Zeeuwse gedeputeerde De Reu.
De zeeboerderij bij de zogeheten Schelphoek in de Oosterschelde is bedoeld om te experimenteren met het duurzaam kweken van zeewier.
Het zeewier kan de grondstof zijn voor onder meer biobrandstof en groene plastics, maar ook voor chocolade, tandpasta en margarine. Het is rijk aan eiwitten en kan ook als veevoer worden gebruikt. Sommige wieren, zoals zeesla, zijn rauw te eten.
De wieren groeien aan touwen onder vier vlotten die in april te water zijn gelaten in de Oosterschelde voor de kust van Schouwen-Duiveland. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben onder leiding van projectleider W. Brandenburg verschillende soorten zeewier onder de vlotten aangebracht.
„Zeegroenten zijn een mogelijke oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem dat de komende decennia dreigt te ontstaan. De wereldbevolking zal in 2050 uit ruim 9 miljard mensen bestaan. Om die allemaal te kunnen voeden, moet de voedselproductie door de landbouw verdubbelen. Op het land is daar onvoldoende ruimte voor. Het antwoord ligt op zee”, aldus Brandenburg.
Maar voor het zover is, moet het zeeboeren zelf nog helemaal uitgevonden worden. Julia Wald wordt de eerste zeeboerin van Nederland, die op de drijvende vlotjes van De Wierderij aan rekken en draden wieren gaat telen.