Kamer kritisch over Europese grondwet
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft moeite met de uitkomsten van de Europese conventie, de denktank die onlangs een concept voor een Europese grondwet op tafel heeft gelegd.
Dat bleek woensdag tijdens een overleg van de Tweede Kamer met premier Balkenende en staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken). Vooral de positie van de Europees commissaris, de bevoegdheden van een semi-permanente voorzitter van de Europese Raad en het verlaten van unanimiteit bij financiële besluiten baren de Kamer zorgen.
VVD’er Van Baalen vindt het resultaat van de conventie „onvoldoende.” Hij riep de premier op alle Nederlandse energie te stoppen in het behalen van een goed resultaat in de Intergouvernementele Conferentie (IGC), het college van Europese leiders dat uiteindelijk de grondwet moet goedkeuren. De VVD kreeg steun van de christelijke partijen.
Alleen PvdA’er Timmermans toonde zich zeer tevreden over de resultaten van de conventie. „Nederland moet daar in de IGC-onderhandelingen zoveel mogelijk aan vasthouden”, vindt hij. Van der Staaij (SGP) pleitte voor meer onderhandelingsvrijheid: „Het conventievoorstel kan niet zonder meer als dictaat worden beschouwd.”
De meeste Europese landen lijken zich achter de ontwerpgrondwet te scharen, aldus Nicolaï. Premier Balkenende waarschuwde de Kamer dat de onderhandelingen in de IGC kunnen verzanden in een „onbeheersbaar proces” als de EU-landen geen compromis willen sluiten. Nederland heeft weinig steun om de wens van de Kamer uit te voeren om alle Europese commissarissen na de uitbreiding gelijk stemrecht te geven. Balkende wil tijdens de IGC wel bereiken dat niet alleen grote landen de EU-president zullen leveren.
ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet vroeg Nicolaï nog naar de uiteindelijke tekst van de inleiding van de grondwet. Volgens de staatssecretaris wordt daarin slechts verwezen naar „culturele, humanistische en religieuze tradities.” Hij verwacht dat het daar bij zal blijven.