Buitenland

Russische regering overleeft stemming

De Russische regering van premier Michail Kasjanov heeft de motie van wantrouwen die woensdag door de communisten en de liberale partij Jabloko in het Russische parlement tegen haar werd ingediend, met gemak overleefd. De twee oppositiepartijen wisten slechts 172 van de 226 vereiste Doema-leden achter de motie te krijgen.

AP
19 June 2003 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Al voor de stemming was duidelijk dat de Communistische Partij en Jabloko niet de steun van de meerderheid van het parlement voor de motie zouden vinden. De Doema wordt gedomineerd door gematigde Kremlin-aanhangers, die nooit een door president Vladimir Poetin aangestelde regering naar huis zouden sturen. Toch dienden de partijen de motie in. De communisten omdat het kabinet van premier Kasjanov volgens hen verantwoordelijk is voor de groeiende armoede in Rusland; Jabloko omdat de regering volgens haar economische groei niet heeft gestimuleerd en geen structurele hervormingen heeft doorgevoerd. Beide partijen verwijten de regering het lakse beleid tegen de toenemende misdaad in het land.

Leden van de pro-Kremlin-partij Verenigd Rusland deden het indienen van de motie van wantrouwen af als een populistische daad van de oppositie, bedoeld om zich vast in de kijker te spelen voor de parlementsverkiezingen van december. „Het is een mooie show van de communistische en Jabloko-theaterbedrijven”, zei fractievoorzitter Ljoebov Sliska van Verenigd Rusland. Maar dat werd ten stelligste ontkend door de leider van Jabloko, Grigori Javlinski. „Het huidige politieke systeem is zeer ver verwijderd van een systeem dat de basis kan vormen voor een markteconomie”, zei hij voor de stemming. „Alle hervormingen die deze regering heeft doorgevoerd, zijn 100 procent mislukt.”

Een door de Doema aangenomen motie van wantrouwen leidt niet automatisch tot de val van de regering. De Russische president kan besluiten de motie te negeren. In dat geval moet de Doema binnen drie maanden nogmaals over de motie stemmen. Als die opnieuw wordt aangenomen, kan de president kiezen tussen het wegsturen van de regering of het ontbinden van de Doema.

President Poetin heeft de regering zelf in het verleden verschillende malen bekritiseerd om haar falende economische beleid en lakse optreden tegen de wijdverspreide corruptie in het land. De president kondigde eerder aan na de parlementsverkiezingen een regering te willen vormen op basis van een meerderheid in de Doema, wat een noviteit zou zijn in Ruslands jonge parlementaire stelsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer