Raad van State, niet van gisteren
DEN HAAG (ANP) – Herman Tjeenk Willink vertrekt in januari 2012 als vicepresident van de Raad van State. Piet Hein Donner, nu minister van Binnenlandse Zaken, wordt al tijden genoemd als meest waarschijnlijke opvolger.
- De Raad van State is er om onafhankelijk advies te geven aan regering en parlement over wetgeving en bestuur (afdeling advisering) en voorts om in hoogste instantie ‘bestuursrecht’ te spreken in geschillen tussen burgers (ook asielzoekers) en overheid en tussen overheden onderling (afdeling bestuursrechtspraak).
In 2010 deed de Raad circa 13.000 van dergelijke uitspraken. Er is sprake van een stijgende lijn. Jaarlijks worden zo’n 600 adviezen uitgebracht.
Recente belangrijke bestuursuitspraak: Rijkswaterstaat mag beginnen met de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam. De afdeling bestuursrechtspraak verklaarde de bezwaren tegen het tracébesluit van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat ongegrond.
Voorzitter van de Raad van State is ‘de Koning’, nu dus koningin Beatrix. De Raad van State bestaat uit een vicepresident (die gekscherend en feitelijk onjuist ‘onderkoning’ wordt genoemd alleen omdat de koning(in) voorzitter is) en een aantal leden (als gevolg van de nieuwe Wet op de Raad van State moeten dat er maximaal tien worden; nu zijn het er nog wat meer).
In de afdelingen advisering en bestuursrechtspraak van de Raad van State zitten behalve leden ook ruim veertig zogenoemde staatsraden en staatsraden in buitengewone dienst. De Prins van Oranje heeft als ‘vermoedelijke opvolger van de Koning’ sinds zijn 18e jaar zitting in de Raad. Zijn vrouw prinses Máxima trad toe in 2004. Prins en prinses zijn echter geen lid en hebben ook geen stemrecht. Ze mogen wel deelnemen aan de beraadslagingen.
De Kroon benoemt de leden voor het leven, maar in de praktijk stappen ze op 70-jarige leeftijd op.
De Raad is niet van gisteren, maar al van 1531. Hij begon zijn lange leven als adviseur van de landvoogd onder het bewind van Karel V.
De Raad is gevestigd in het centrum van Den Haag, verspreid over het Binnenhof, de Kneuterdijk, de Oranjestraat en de Parkstraat. De Kneuterdijk is het hoofdgebouw en geldt als het enige echte adres.