Politiek

SP: Onbegrijpelijk als Donner naar RvS gaat

DEN HAAG (ANP) – De geruchten over het vertrek van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) naar de Raad van State gieren al maanden door Den Haag. Als vrijdag na het laatste kabinetsberaad bekend wordt dat hij de nieuwe vicepresident van het onafhankelijke adviesorgaan wordt, zal dat weinigen verbazen. Behalve de SP.

6 July 2011 14:16Gewijzigd op 14 November 2020 15:42
Foto ANP
Foto ANP

„Het is onbegrijpelijk dat een voormalige minister gaat adviseren over zijn eigen wetten. Donner stond aan de basis van deze regering en heeft controversiële wetten gemaakt, waarover hij dan advies moet uitbrengen”, aldus SP’er Ronald van Raak. „Vooral als het gaat om integratie en immigratie heeft Donner een aantal voorstellen gedaan die mogelijk in strijd zijn met internationale verdragen.”

„Maar het is überhaupt niet goed dat de vicepresident zo nauw is verbonden met het zittende kabinet”, zegt Van Raak. „Herman Tjeenk Willink, de huidige vicepresident, was vaak erg kritisch op de regering. Ik ben bang dat met Donner aan het hoofd dit soort kritiek niet meer mogelijk is.’

PvdA

Minister Donner is op zich geschikt om vicepresident van de Raad van State te worden, maar moet dan wel afstand nemen tot zijn politieke vakmanschap. Dat stelde PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen woensdag in een reactie op de mogelijke overstap.

Heijnen zal zich niet tegen een benoeming keren, maar kent wel aarzelingen bij Donner. „Hij zal afstand moeten nemen van het politiek opportunisme dat hem als minister kenmerkt. Hij heeft de neiging gelegenheidsredeneringen te houden, maar dat kan bij de Raad van State niet meer.”

Heijnen ziet Donner wel als een geschikte kandidaat, maar vraagt zich af of hij ook de geschiktste is. De PvdA’er ziet de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink, als een meer beschouwelijke, onafhankelijke persoon. „Donner zal het waar moeten maken. Hij zal iedere zweem van politiek pragmatisme achter zich moeten laten.”

Heijnen is niet zo beducht dat Donner straks misschien moet adviseren over wetsvoorstellen van een kabinet waar hij zelf deel van uitmaakte. Het adviesorgaan telt genoeg andere leden om tot een goed oordeel te komen. De vicepresident moet vooral het proces in de gaten houden.

Wel ziet Heijnen spanning als het gaat om voorstellen die de rechtsstaat raken, zoals het terugbrengen van het aantal volksvertegenwoordigers. „Ik ga ervan uit dat de Raad van State daar uitermate kritisch over adviseert. Dan zal Piet Hein Donner toch een klein beetje in het gedrang kunnen komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer