FNV: werkgeversplicht voor aannemen bijstandsgerechtigden
Werkgevers moeten verplicht worden meer bijstandsgerechtigden en andere werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. De overheid zou ondernemers met fiscale voordelen moeten prikkelen om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen en te houden. De vakbonden willen dan ook hun steentje bijdragen door geld uit scholingsfondsen beschikbaar te stellen om de mensen klaar te stomen voor werk.
Dat voorstel heeft voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten woensdag neergelegd bij staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. De vakbondsvoorman presenteerde in een gesprek met de staatssecretaris een 21-puntenplan namens de gehele vakbeweging FNV om de opzet voor de nieuwe Wet werk en bijstand aan te passen.
De nieuwe Bijstandswet is de FNV een doorn in het oog. De vakbeweging is bevreesd dat door bezuinigingen van het kabinet de uitvoerders van de bijstand, de gemeenten, gaan morrelen aan het niveau van het sociaal minimum. Het 21-puntenplan vraagt onder meer om meer zekerheid van inkomen, inspraak van de bijstandsgerechtigden in het beleid van gemeenten en betere kansen om te reïntegreren naar de arbeidsmarkt.
Volgens Van der Kolk doet het kabinet te weinig om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. „Het is mooi dat het woord werk in het wetsvoorstel staat, maar dan moet er ook alles aan gedaan worden om de mensen aan het werk te helpen en houden. Vooral in deze tijd van een neergaande conjunctuur is dat hard nodig.”
Zo vindt de FNV dat werkgevers verplicht moeten worden hun vacatures tijdig bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) te melden. De ondernemers moeten zich vervolgens inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen en in dienst te houden.
Van der Kolk: „Als dan na een paar jaar blijkt dat werkgevers niks hebben gedaan, moeten we maar overgaan tot botte instrumenten als het instellen van een quotum. Dan moeten we maar gaan vastleggen hoeveel uitkeringsgerechtigden minimaal aan het werk geholpen moeten worden.”
De ondernemersvereniging VNO-NCW neemt de voorstellen van de FNV niet serieus. „Het is de bekende FNV-reflex: schuif alle problemen maar op het bordje van de werkgever. Het enige wat werkt is een verstandig loonbeleid voeren, zodat in Nederland weer de banenmotor gaat draaien en er ook weer kansen onstaan voor deze mensen.”
MKB-Nederland stelt dat het een verantwoordelijkheid van de overheid is mensen „met een hoog uitvalrisico” aan het werk te helpen. „Bedrijven bestaan om te ondernemen en zijn geen speelplaats, die je in slechte tijden kan openen voor mensen die moeilijk aan de slag komen. Zeker niet als de overheid allerlei regelingen wegbezuinigd die het voor werkgevers nog aantrekkelijk maakten om jongeren, gehandicapten en bijstandsgerechtigden aan te nemen”, aldus MKB-secretaris sociale zaken A. van Delft.