Een kerkelijk hulpfonds voor New York
In de dagen na 11 september kreeg ds. Steve Schlissel van de Messiah’s Church in de New Yorkse wijk Brooklyn talloze telefoontjes van gereformeerde en presbyteriaanse kerken: „Dominee, wij beleggen een speciale gebedsdienst voor New York. En de opbrengst van de collecte sturen wij naar uw gemeente.” Sedertdien heeft het 11-septemberfonds van de Messiah’s Church meer dan 250.000 dollar binnengekregen. Inmiddels is 21.500 dollar uitgegeven.
Geconfronteerd met de onverwachte binnenkomst van tienduizenden dollars voor de slachtoffers van 11 september, moest de Messiah’s Church beslissen hoe de kerk efficiënt hulp zou kunnen bieden. Vanaf het begin stond één ding vast voor de predikant: de kerk hoeft niet te concurreren met de hulp die aangeboden wordt door Washington en de stad New York. „Het Rode Kruis, de federale overheid en de grote bedrijven zullen er wel voor zorgen dat de families van de slachtoffers financieel overeind gehouden worden. Deze instanties zullen er ook wel voor zorgen dat de binnenstad van Manhattan herbouwd wordt.”
Messiah’s Church besloot om christenen te helpen die getroffen werden door de aanvallen op het WTC. Men richt zich uitsluitend op die christenen bij wie de nood niet opvalt, of die misschien niet in aanmerking komen voor hulp van de overheid. „Dat betekent”, zegt ds. Schlissel, „dat wij ons richten op nood die soms pas weken of maanden later aan het licht komt.”
Sinds september heeft de kerk in Brooklyn een gerichte public-relationcampagne gevoerd om het hulpfonds in heel New York bekend te maken. Ze kocht reclamespots op de christelijke radiozenders in de regio. Een medewerkster van de Messiah’s Church heeft elke kerk in New York gebeld om over het fonds te informeren. Vervolgens stuurde ze al die kerken per fax een aanvraagformulier. Een ander lid van de kerk bezocht in november de grote banenbeurs in New York om daar informatie over het fonds uit te delen.
Messiah’s Church is een samenwerkingsverband aangegaan met drie andere kleine gereformeerde kerken in New York om gevallen van nood te identificeren. De Kings Highway Reformed Church in Brooklyn, de Bronx Household of Faith en de Neighbourhood Church in Greenwich Village helpen met de evaluatie van de aanvragen.
Het 11-septemberfonds is inmiddels overgegaan tot het daadwerkelijk bewijzen van hulp. Een van de eersten die geholpen werden, was een Nigeriaanse predikant die een kerk in de Amerikaanse stad Newark leidt. Deze predikant werkte fulltime in het World Trade Center om zijn predikantschap te kunnen bekostigen. Hij verloor op 11 september zijn baan en zijn inkomsten. Het fonds van ds. Schlissel betaalt nu zijn hypotheekkosten totdat hij ander werk vindt.
De Household of Faith kende een alleenstaande moeder met twee kinderen die haar baan als telefoniste in een hotel dicht bij het WTC verloor omdat het hotel schade opliep. Het fonds betaalt nu haar huur en het schoolgeld van een christelijke school voor haar twee kinderen.
De aanslag op de twee WTC-gebouwen heeft indirect ook veel mensen getroffen die ver van Wallstreet woonden en werkten. Het fonds vernam van een man die op het centrale postkantoor in New York werkte en veel overuren maakte om zijn gezin met vier kinderen te onderhouden. Als gevolg van 11 september werden alle overuren afgeschaft. Deze man, die diaken is in een kerk in New York, krijgt nu zijn hypotheekkosten vergoed, net zo lang totdat hij andere aanvullende inkomsten vindt.
Wie ook door het fonds geholpen wordt, is een New Yorkse ambtenaar, tevens legerreservist. In september werd hij opgeroepen en uitgezonden naar het Midden-Oosten om mee te doen aan de aanvallen op Afghanisten. Als reservist heeft hij recht op zijn baan als ambtenaar, maar, als hij afwezig is, niet op het salaris van een ambtenaar. Met als gevolg dat ’s mans gezin in financiële narigheid terechtkwam. Het 11-septemberfonds helpt dit christelijke gezin totdat de vader terug is.
Het hulpfonds van de Messiah’s Church heeft tot nu toe ruim 20.000 dollar uitgegeven. De kleinste gift bedroeg 1000 dollar, de grootste 3300 dollar. De gemiddelde gift bedraagt 2000 dollar. Er zijn echter ook veel aanvragen van mensen die er een slatje uit proberen te slaan. De zakelijk directeur van de kerk, Annie Gabriel, zegt dat er behoorlijk veel aanvragen zijn die absoluut niet aan de voorwaarden voldoen. „Sommigen zijn ook hondsbrutaal”, zegt ze. „We kennen iemand die helemaal geen recht heeft op geld, maar wel iedere dag opbelt om te vragen of hij ook wat krijgen kan.”
Om ervoor te zorgen dat alleen noodlijdende christenen het geld krijgen, heeft Messiah’s Church een procedure opgesteld. Er moet een aanvraagformulier worden ingevuld met informatie over de nood en op welke wijze de aanslagen van 11 september die nood veroorzaakt hebben. Daarna wordt ook nog informatie ingewonnen bij de kerk waar de aanvrager lid is. Annie Gabriel vertelt dat dit achteraf een zeer goede stap is geweest. „Als het fonds beslist geld uit te keren, wordt het geld via de kerk van de aanvrager gegeven, en niet aan de aanvrager zelf.”
Annie Gabriel heeft ontdekt dat de procedure wel erg tijdrovend is. „Maar, dit is toch de beste manier om ervoor te zorgen dat oplichters geen kans krijgen.” Ds. Schlissel maakt zich ook geen zorgen over het feit dat het fonds tot nu toe nog maar 10 procent van de opbrengst uitbetaald heeft: „Er zijn christelijke kinderen geweest die hun schommel hebben verkocht om het geld aan ons fonds te kunnen geven. We staan ervoor in dat dat geld op de goede plek komt.”