Hariri-Tribunaal wil medewerking Hezbollah
LEIDSCHENDAM/BEIROET (ANP/AFP/RTR) – De Canadese aanklager Daniel Bellemare van het in Leidschendam gevestigde Hariri-Tribunaal heeft er in een maandag verspreide verklaring bij de Libanese sjiitische beweging Hezbollah op aangedrongen mee te werken aan het onderzoek naar de moord in 2005 op de Libanese politicus en miljardair Rafik al-Hariri. Die moord is de reden dat het door de VN gesteunde tribunaal is opgericht.
Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah laakte afgelopen weekeinde het tribunaal dat hij ziet als een politiek instrument van de VS en Israël dat geen werk maakt van de opheldering van de moord op Hariri. Hij reageerde op de mededeling van het tribunaal eind juni dat het vier verdachten wil berechten. Het gaat om verdachten uit kringen van Hezbollah.
Nasrallah toonde bij zijn redevoering over het tribunaal documenten waarmee hij wil aantonen dat het tribunaal bij zijn verhuizing naar Leidschendam in 2009 bijna 100 computers eerst naar Israël verscheepte en daarna pas naar naar Nederland in plaats van rechtstreeks vanuit Beiroet. Hij beschuldigt Israël ervan achter de moord op Hariri te zitten en zegt daar bewijzen voor te hebben.
Bellemare heeft Nasrallah uitgenodigd al het materiaal dat hij over deze zaak zegt te hebben, beschikbaar te stellen voor het onderzoek. Hij beklemtoonde dat het tribunaal professioneel te werk gaat en bijvoorbeeld de vrijlating van vier Libanese generaals heeft bewerkstelligd in 2009 toen het bewijs tegen hen ongeloofwaardig bleek. Ze zaten al 4 jaar gevangen zonder ergens van te zijn beschuldigd.
Vooral de VS en Frankrijk hebben de Veiligheidsraad van de VN in 2005 zover gekregen een speciaal onderzoeksteam op de zaak Hariri te zetten. Dat wees onder leiding van de Duitse magistraat Detlev Mehlis Syrië als hoofdverdachte aan. In 2007 is het Speciale Tribunaal voor Libanon (Hariri-Tribunaal ) formeel opgericht en het opende in maart 2009 zijn deuren bij Den Haag. Pas eind juni voerde het tribunaal de Hezbollah-verdachten op.
Het tribunaal is inmiddels een gloeiend heet hangijzer in de brandbare Libanese politiek. Hezbollah voert een regeringscoalitie aan die op het punt staat aan het werk te gaan. Dinsdag beginnen drie dagen van debatten in het Libanese parlement. Die moeten worden afgerond met een stemming waarbij de nieuwe regeringsploeg het vertrouwen van een meerderheid krijgt.