Rosenthal hamert op noodzaak vredesproces Midden-Oosten
DEN HAAG (ANP) – De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteiten moeten zo snel mogelijk hervat worden.
Daar hamerde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag op na een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Den Haag.
„De ontwikkelingen in de Arabische wereld onderstrepen die noodzaak”, aldus de minister. Abbas stelde open te staan voor onderhandelingen, maar zei er meteen bij dat als die niet tot stand komen de gang naar de VN voor het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat onvermijdelijk is. Nederland zal zo’n besluit niet steunen, zo herhaalde Rosenthal.
De minister hoopt dat gesprekken uiteindelijk zullen leiden tot een Joodse staat en een onafhankelijke Palestijnse staat, die vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Daarvoor moet dan onder meer worden gesproken over de zorgen van Israël over de veiligheid en de zorgen van de Palestijnen over vluchtelingen.
Abbas liet weten vooralsnog niets te zien in het beëindigen van de onderhandelingen met de radicale beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is. Abbas is van Fatah, de gematigde Palestijnse partij die de Westelijke Jordaanoever in handen heeft. Hamas wordt door veel landen, waaronder ook Nederland, gezien als een terroristische organisatie.
Verder zei de Palestijnse leider het geen probleem te vinden dat Nederland nauwe betrekkingen onderhoudt met Israël. „Daar zitten we helemaal niet mee. Nederland kan ook met ons bevriend zijn en op die manier een belangrijke rol vervullen.” Het feit dat Nederland de Palestijnse staat niet erkent, is volgens Abbas ook geen struikelblok. „We kunnen het nu eenmaal niet over alles eens zijn”, zo vatte hij samen.
Rosenthal greep het moment aan om de wens van Nederland uit te spreken dat de Israëlische militair Gilad Shalit zal worden vrijgelaten. Deze man wordt al vijf jaar vastgehouden door militanten van Hamas. Abbas ging op deze zaak niet in.