Postbodes blijven reorganisatie aanvechten
AMSTERDAM (ANP) – De ondernemingsraad (or) van PostNL blijft zich verzetten tegen de uitvoering van de reorganisatie bij het postbedrijf. Volgens de raad zijn minder gedwongen ontslagen mogelijk als het bedrijf de sanering rustiger doorvoert.
Donderdag stonden beide partijen opnieuw tegenover elkaar bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam. Eerder dit jaar adviseerde de rechter de or om de defintieve reorganisatieplannen af te wachten. Nu er meer duidelijkheid is, wil de or van de rechter horen of het beleid van PostNL door de beugel kan.
Volgens de or houdt PostNL te weinig rekening met de belangen van de werknemers. „Terwijl nog onduidelijk is of de voorgestelde nieuwe organisatie mogelijk is, staat één ding al vast: alle postbodes moeten weg”, stelde de advocaat van de or. „Er heerst een alles-of-nietsmentaliteit, terwijl andere oplossingen ook mogelijk zijn.”
PostNL wil alle postbodes met een voltijdbaan vervangen door bezorgers die in deeltijd werken. Dit gaat gepaard met naar schatting 2900 gedwongen ontslagen. Dat aantal kan volgens de or omlaag als het bedrijf postbodes bijvoorbeeld in staat stelt om gecombineerde bezorg- en sorteerfuncties uit te voeren.
Volgens PostNL begrijpt de or niet hoe nijpend de situatie van het bedrijf is. „We worden telkens overspoeld door een tsunami van negatieve marktontwikkelingen. Prognoses blijken steeds te positief. We moeten daarom een buffer opbouwen om nieuwe tegenvallers op te kunnen vangen.”
De postbodes vragen zich echter af hoe realistisch de toekomstplannen van PostNL zijn. Zo wordt er bij de sanering op gerekend dat er binnen 5 jaar een machine komt die al het sorteerwerk volledig automatiseert. Op de zitting werd echter toegegeven dat het lang niet zeker is of zo’n machine ooit werkelijk zal worden gebouwd.
Volgens de or komen de plannen van PostNL op losse schroeven te staan als de invoering van de supersorteermachine onmogelijk blijkt. Het bedrijf ziet dat echter anders. „Ook zonder die machine is het model dat ons nu voor ogen staat, het meest adequaat.”
De Ondernemingskamer gaf aan „zo spoedig mogelijk” met een uitspraak te komen. Die wordt niet eerder dan medio augustus verwacht.