Donner: verder praten met gemeenten over werk
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet probeert nog steeds met de gemeenten „verder te komen” in de discussie over bezuinigingen op onder meer de sociale werkplaatsen.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei dat donderdag in een debat met de Tweede Kamer.
Volgens Donner is er geen bestuursakkoord met gemeenten, omdat de achterban van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken daarin over hervormingen op de arbeidsmarkt afwijst. Maar er is toch weer overleg, maakte de minister duidelijk. „Het gaat erom: hoe kunnen wij verder samen?”
Gemeenten vrezen dat zij straks door bezuinigingen te weinig geld krijgen om werklozen en werkzoekenden met een beperking aan een baan te helpen. Ook zou er te weinig budget zijn om in sociale werkplaatsen mensen met een handicap een beschutte werkplek te bieden. Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie vinden dat het kabinet zich deze kritiek meer ter harte moet nemen.
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) benadrukte dat gemeenten voor hem juist belangrijke gesprekspartners zijn. De Krom werkt nog aan kabinetsplannen om de bijstand in 2013 samen te voegen met de sociale werkplaatsen en de Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. De staatssecretaris wees erop dat gemeenten in de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv) verantwoordelijk worden voor de uitvoering van deze plannen.
Verder zei de staatssecretaris er weinig voor te voelen om, zoals de oppositie voorstelde, een „onafhankelijke arbiter” te laten uitzoeken of gemeenten voor de uitvoering van de Wwnv nou wel of niet voldoende middelen krijgen van het Rijk. Het plan van de VNG om een commissie hiernaar onderzoek te laten doen, is volgens De Krom een zaak van gemeenten zelf. Voorzitter van deze commissie wordt voormalig CNV-voorman Anton Westerlaken.