Groningen verbroedert met Rus
GRONINGEN – De stad Groningen heeft donderdag en vrijdag hoog bezoek: burgemeester Alexander Abramov van het Russische Severomorsk.
De banden van de Noord-Nederlandse stad met het in het uiterste noordwesten van Rusland gelegen Severomorsk dateren uit 1993, vlak na de afloop van de Koude Oorlog.
Severomorsk, een stad met 70.000 inwoners, ligt 20 kilometer ten noorden van Moermansk. De stad kwam tot bloei tijdens de Koude Oorlog, door de vestiging van het hoofdkwartier van de Russische Noordelijke Vloot.
Vanwege zijn militaire status ligt het nog altijd in een gesloten zone. Een strenge grens met een echt ijzeren gordijn scheidt deze zone van Moermansk. Ook gewone Russen mogen daar niet doorheen. Dat is alleen met een speciale vergunning toegestaan.
Groningers mogen daar blijkbaar komen. Sinds 1989 heeft de linkse stad al een „op de vredesbeweging gebaseerde stedenband met Moermansk”, aldus de gemeente. De nieuwsgierigheid naar het leven achter het nog steeds bestaande ijzeren gordijn daar werd vanzelf groter.
In 1993 werden de eerste contacten met Severomorsk gelegd. Als teken van verbroedering danste de Russische marine in 1994 op de Grote Markt in Groningen. Sindsdien onderhoudt het Groningse Willem Lodewijk Gymnasium contacten met het Gymnasium Nr. 1 van Severomorsk.
In 2003 tekende de burgemeester van Severomorsk in Groningen een samenwerkingsovereenkomst met deze stad. Niet lang daarna kochten de Russen een vuilniswagen van Groningen voor het symbolische bedrag van 1 euro.
Inmiddels verschuiven de belangen naar economisch gewin. In de regio Moermansk is volop gas aanwezig. Daarin zijn Nederlandse gasbedrijven hevig geïnteresseerd.