‘Volksfeest’ betaalt helft politie-inzet
DEN HAAG (ANP) – Organisatoren van besloten, commerciële evenementen moeten de kosten voor de inzet van de politie volledig gaan betalen. Bij festiviteiten op openbare plaatsen, zoals Sail Amsterdam, wordt de helft daarvan straks in rekening gebracht.
Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat woensdag voor advies naar de politie, gemeenten, de voetbalbond KNVB en andere betrokken instanties is gestuurd.
Hij gaat ervan uit dat ondernemers zelf beveiligers en verkeersregelaars regelen, zodat het niet meer nodig is de politie voor dat soort taken in te schakelen. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze een rekening voor de politiekosten om het evenement in goede banen te leiden. Kosten van hulpverlening door de politie of voor de opsporing van strafbare feiten of het afvoeren van arrestanten worden nooit doorberekend.
Het wetsvoorstel is een uitvloeisel van het regeerakkoord en beperkt zich tot incidentele, commerciële evenementen. Voetbal- en andere sportwedstrijden van organisaties die door het NOCNSF zijn erkend, vallen niet onder de maatregelen. „Voetbalbobo’s ontspringen de dans”, twitterde Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks direct. Ook de organisatoren van de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag en benefietvoorstellingen hoeven niet mee te betalen aan de politiekosten.
Met zijn wetsvoorstel hoopt Opstelten de politie te ontlasten en wil hij ervoor zorgen dat organisatoren van evenementen zelf meer maatregelen nemen om de boel te regelen. De burgemeester blijft bepalen hoeveel politieagenten er nodig zijn om de openbare orde en veiligheid bij een evenement te handhaven.
Opstelten verwacht dat zijn plannen een besparing van 30 miljoen euro opleveren.