EU-landbouwakkoord nog niet in het verschiet
Een akkoord over een ingrijpende hervorming van het Europese landbouwbeleid ligt nog niet in het verschiet. Minister Veerman en zijn EU-collega’s waagden gisteren in Luxemburg een nieuwe poging om op één lijn te komen.
De voortekenen om er snel uit te komen, waren echter niet best. Een compromisvoorstel dat EU-voorzitter Griekenland had beloofd om de weg te banen voor een akkoord, bleef bij het begin van de vergadering uit, zei de woordvoerder van minister Veerman.
De Griekse minister Drys koos als raadsvoorzitter net als vorige week, toen de ministers twee dagen bijeen waren zonder overigens echt te vergaderen, ervoor eerst zijn collega’s apart te nemen. Dat kon wel „enkele uren” duren, liet hij meteen weten.
Aanvankelijk wilde Drys slechts enkele ministers horen. Hij liet open wie dat dan wel waren. Hij vroeg de anderen zich zolang beschikbaar te houden. Uiteindelijk kwamen alle bewindslieden aan de beurt.
Een compromis zou daardoor pas op zijn vroegst vanmorgen op tafel komen. Diverse delegaties, zoals de Nederlandse, hielden er al rekening mee dat de vergadering langer duurt dan de voorziene twee dagen. EU-diplomaten bleven echter optimistisch dat de ministers, in tegenstelling tot vorige week, uit Luxemburg vertrekken met een akkoord.
Het Europese landbouwbeleid moet van de Europese Commissie op de schop. Brussel wil de ruim 40 miljard euro aan inkomenssubsidies die erin omgaan, niet aantasten, maar anders verdelen als middel tegen overproductie en oneerlijke concurrentie voor boeren in de derde wereld.
De oplossing die EU-landbouwcommissaris Fischler bedacht, is ’ontkoppeling’ van de steun. Momenteel krijgen boeren steun al naargelang de omvang van hun productie. Hoe meer ze dus produceren, hoe meer steun. Fischler wil daar van af. Deze plannen zijn vooral de Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. Frankrijk, dat het meest profiteert van de Europese landbouwsteun, kreeg vorige week onverwacht steun van Duitsland. De Duitse minister Künast was altijd hervormingsgezind. Mede door die Frans-Duitse deal strandde de vergadering na twee dagen.
Fischler gaf dinsdag vlak voor de vergadering overigens aan dat hij bereid is tot substantiële concessies, zonder echter aan de kern van zijn voorstellen te raken. Om compromis op compromis te stapelen, is ook niet de bedoeling: „Dit is mijn laatste aanbod.” Voor menig minister is het gissen naar de aard van die concessies. Fischler hield samen met de Griekse raadsvoorzitter zijn kaarten tegen de borst.
Volgens EU-zegslieden is de commissaris echter bereid de Fransen tegemoet te komen en de sectoren graan en rundvlees gedeeltelijk vrij te stellen van ’ontkoppeling’. Lidstaten die dat willen, mogen verdergaan.
Verder wil Fischler de voorgestelde verlaging van de garantieprijzen voor melk en graan verzachten. Dat laatste zou Nederlandse melkveehouders goed uitkomen. Volgens cijfers van het Landbouw Economisch Instituut, die minister Veerman overigens bestrijdt, zal het gemiddeld inkomen van een Nederlandse melkveeproducent halveren als Fischlers oorspronkelijke plannen doorgaan.