Economie

Brussel wil EU-uitgaven verhogen

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil dat de EU-begroting in de jaren 2014-2020 1083 miljard euro bedraagt. Dat is 1,11 procent van het bruto binnenlands product in de EU. In de periode 2007-2013 liggen de EU-uitgaven op 925 miljard.

29 June 2011 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 15:37

Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die de Europese Commissie woensdagavond na vele uren vergaderen heeft gepresenteerd. De commissie plaatst een deel van de uitgaven buiten de begroting, zodat de stijging wat lager lijkt.

De plannen zullen waarschijnlijk op verzet stuiten van diverse lidstaten, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Zij hebben erop aangedrongen de EU-uitgaven de komende jaren pas op de plaats te laten maken, nu de nationale regeringen ook moeten besparen.

De Europese Commissie wil ook meer eigen Europese middelen. Ze stelt een taks voor op financiële transacties en wil een Europese btw. De opbrengst daarvan wil ze gebruiken om EU-landen te ontzien die nu netto veel kwijt zijn aan Brussel, zoals Nederland. De EU-begroting wordt op dit moment nog grotendeels door de lidstaten betaald.

Volgens de voorstellen van de Europese Commissie zou Nederland ongeveer de helft van de korting die het enkele jaren terugkreeg, mogen behouden, aldus een ingewijde. Het kabinet-Rutte wil de hele korting behouden en liefst nog wat meer. Tot dusver voelden Nederland en veel andere lidstaten ook niets voor de invoering van Europese belastingen.

De Europese Commissie past in haar voorstellen wat verschuivingen in de uitgaven toe. Ze wil minder geld inzetten voor landbouw, en meer voor onderzoek en innovatie, infrastructuur en veiligheid.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) constateert in een eerste reactie dat de Europese Commissie oog heeft voor de problemen van de nettobetalers, zoals Nederland. Ook het voorstel om meer geld te gebruiken voor innovatie en veiligheid spreekt hem aan. „We zijn er echter nog lang niet”, aldus Knapen. Nederland wil een lagere afdracht aan Brussel en vindt het EU-budget te hoog. „Dit voorstel is daarom pas een eerste stap op een lange weg van intensieve onderhandelingen”, zegt Knapen.

Het plan van de Europese Commissie moet nu met de lidstaten en het Europees Parlement worden besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer