Politiek

Thieme: Blij met enorme mijlpaal

DEN HAAG (ANP) – „Dit is een enorme mijlpaal, het is erg bijzonder dat mijn eerste wetsvoorstel met 80 procent van de stemmen is aangenomen.” Dat zei een ontroerde Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) dinsdag in de Tweede Kamer na de stemming over haar wetsvoorstel om dieren niet langer onverdoofd ritueel te slachten.

28 June 2011 19:07Gewijzigd op 14 November 2020 15:36
Marianne Thieme (L) wordt dinsdag door partijgenoot Esther Ouwehand gefeliciteerd nadat een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Foto ANP
Marianne Thieme (L) wordt dinsdag door partijgenoot Esther Ouwehand gefeliciteerd nadat een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Foto ANP

Ze was geen moment bang dat de „vertragingspoging” van de ChristenUnie, die de stemmingen wilde uitstellen, zou slagen. Dat was echt een laatste poging, aldus Thieme die drie jaar werkte aan haar wetsvoorstel voor het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Eerder al zei Thieme blij te zijn met de aandacht voor dierenwelzijn in het algemeen die de discussie losmaakt. Dat is een belangrijk winstpunt voor de partij.

Na de stemming zei ze zich te realiseren dat de emoties bij religieuze groepen pijnlijk zullen zijn. Zij benadrukte nogmaals dat voor haar het dierenwelzijn voorop staat. „Het is absoluut geen religieuze kwestie.”

Eerder zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) dat hij bij het voorstel „belangrijke spanningen met de grondwet” bespeurt. De aanvulling op het wetsvoorstel van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks kan die spanningen mogelijk verlichten, denkt Bleker. Hoewel het plan haar sympathie heeft, stemde Thieme dinsdag wel tegen de aanpassing om onder strikte voorwaarden een ontheffing voor rituele slacht toch mogelijk te maken. Maar ze erkent: „Door deze aanvulling kan ik het wetsvoorstel waarschijnlijk beter verdedigen in de Eerste Kamer. Mensen verwachten van mij een goede onderbouwing en deze kan ik geven”.

Thieme zei uit te zien naar het debat in de Eerste Kamer, waar zij het voorstel nu moet verdedigen. „Ik heb het volste vertrouwen dat ik de zorgen die er nu nog zijn, weg kan nemen.” Ze hoopt al in het najaar met de Eerste Kamer in gesprek te gaan. „Als ik dan heel optimistisch reken dan kan het voorstel vanaf 2012-2013 in werking treden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer