Buitenland

Hoofdaanklager: Oppakken Gaddafi verantwoordelijkheid Libië”

DEN HAAG (ANP) – De arrestatie van Muammar Gaddafi is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van Libië zelf. Dit zei hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) dinsdag voor de pers in Den Haag.

28 June 2011 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 15:36
De Libische leider Muammar Gaddafi. Foto EPA
De Libische leider Muammar Gaddafi. Foto EPA

Voor de Argentijn is de ‘inner circle’ rond de Libische leider de „eerste optie: zij kunnen onderdeel van het probleem zijn en aangeklaagd worden, of zij kunnen onderdeel van de oplossing zijn, samenwerken met andere Libiërs en de misdaden stoppen.”

Libië is geen partij bij het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag, en wil de rechtsmacht van het hof niet erkennen, dat een instrument van het Westen zou zijn om leiders van de derde wereld te vervolgen. Maar Moreno herinnerde eraan dat Libië sinds 1955 lid is van de Verenigde Naties en dus verplicht is bindende resoluties van de Veiligheidsraad uit te voeren. De raad vroeg het ICC in februari unaniem om een onderzoek naar de situatie in het Noord-Afrikaanse land en verklaarde dat Libië volledig moet samenwerken met het hof.

Een andere mogelijkheid voor de arrestatie van Gaddafi en twee medeverdachten zijn de rebellen. De ‘minister van Justitie’ van de Nationale Overgangsraad, Mohammed al-Alagi, is in Den Haag en heeft het ICC steun toegezegd. De leider van de raad, Mahmoud Jibril, komt woensdag eveneens naar Nederland.

Moreno verweerde zich tegen het verwijt dat de maandag uitgevaardigde arrestatiebevelen het bloedvergieten in Libië verder zouden kunnen aanwakkeren. De Argentijn herinnerde eraan dat het „niet ons idee” was om eventuele misdaden in Libië door het internationale hof te laten vervolgen: dat was een politiek besluit van de Veiligheidsraad. Bij het ICC in Den Haag wordt het juridische werk gedaan dat uit dat mandaat voortvloeit.

In het verleden bleek dat het vaak moeilijk is voor internationale hoven, die geen eigen politiemacht hebben, om politieke of militaire leiders opgepakt te krijgen. „Het is een kwestie van tijd - kijk naar wat met Mladic is gebeurd”, vindt Moreno. De Bosnisch-Servische oud-legerleider werd dit jaar opgepakt, terwijl hij al sinds 1995 werd gezocht. „Het ICC is een permanent hof; wij kunnen wachten”, aldus Moreno Ocampo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer