TROS: Vrijwillige omroepfusies van de baan
HILVERSUM (ANP) – De kans dat de TROS vrijwillig met de AVRO gaat fuseren is kleiner dan ooit. Dit zei TROS-directeur Peter Kuipers dinsdag. Kuipers wacht nu af of minister Marja van Bijsterveldt (Media) de omroepen gaat dwingen tot fuseren.
De TROS is een van de zes omroepen die van de minister eisen dat ze fusies ruimer beloont met extra budget ten koste van omroepen die zelfstandig willen blijven als de EO, MAX en VPRO. Van Bijsterveldt weigert dit. Ze vindt de Hilversumse eisen te ver gaan. „De minister heeft maandag tijdens het mediadebat de deur voor vrijwillige fusies op slot gedraaid”, concludeert Kuipers.
De minister wil fuserende omroepen belonen met in totaal 30 miljoen euro uit het programmabudget dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) beheert. De zes omroepen met fusieplannen willen de bonus verdubbeld zien.
Ook de KRO en de NCRV gaan een verplichte fusie niet uit de weg. Ze noemen het een „reële optie” en gaan voorlopig niet vrijwillig fuseren. BNN ziet evenmin reden om de fusiebesprekingen met de VARA te hervatten, aldus een woordvoerder. „De fusiebesprekingen met BNN blijven opgeschort”, bevestigt de VARA-woordvoerster.
Als de minister de ledenomroepen moet dwingen tot fuseren, vervalt de bonus. Van Bijsterveldt rekende maandag aan de Tweede Kamer voor dat ze in dat geval maar vijf in plaats van zes zendmachtigingen aan de ledenomroepen verstrekt. Er zijn nu nog negen ledenomroepen en twee aspirant omroepen WNL en PowNed. Als het op gedwongen fusies aankomt, moeten alle omroepen fuseren en kan geen enkele omroep zelfstandig blijven. Van Bijsterveldt: „Als vrijwillige fusies niet lukken, kies ik voor het tweede model. Dat houdt in dat omroepen in 2016 alleen kunnen toetreden tot het nieuwe bestel als ze zijn gefuseerd. In het najaar ga ik de omroepen hom of kuit vragen.”
Bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO vindt dat de omroepen gedwongen fusies moeten zien te voorkomen.