Monaco maakt zich op voor huwelijk prins Albert en Charlene Wittstock
Nog één goed gevulde week en dan is het vakantie voor de koninklijke familie. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima sluiten hun verplichtingen af met een bruiloftsfeest. Zij wonen zaterdag het tweede grote vorstelijke huwelijk van dit jaar bij: dat van prins Albert van Monaco en Charlene Wittstock.
Eind april waren prins Willem-Alexander en zijn vrouw al bij het huwelijk van de Engelse prins William en Catherine. Het prinselijk paar woonde de huwelijksdienst in de grote Westminster Abbey bij en feliciteerde het jonge stel daarna.
Het op zichzelf grootse huwelijksfeest in Monaco zal in het niet vallen bij de bruiloftsplechtigheden in Londen. Geen land is zo goed in ceremonie en traditie als Groot-Brittannië.
Prins Albert haalt vrijdag en zaterdag echter ook alles uit de kast. Het is tenslotte zijn officiële huwelijksdag. Al kent de prins een leven vol relaties en verhoudingen, inclusief buitenechtelijke kinderen, het is de 33-jarige Charlene Wittstock die zijn echtgenote wordt en voor een troonopvolger zal moeten zorgen. Die heeft de 53-jarige prins nog niet.
Het huwelijksfeest beslaat twee dagen. Vrijdag om 17.00 uur wordt het burgerlijk huwelijk gesloten. Zaterdag om 17.00 uur volgt de kerkelijke inzegening.
Het burgerlijk huwelijk vindt plaats in de troonzaal van het paleis van Albert. Hierbij zijn alleen naaste familieleden en vrienden aanwezig. Direct na de bijeenkomst verschijnt het bruidspaar –om 17.50 uur– op een balkon van het paleis om de Monegasken te groeten. Aansluitend is er een diner. Tijdens die maaltijd zal de burgemeester van Monaco een cadeau aanbieden namens de bevolking van het rijke stadstaatje.
Om 20.00 uur krijgen inwoners van Monaco de gelegenheid het paar te feliciteren; de feestelijkheden zijn vooral gericht op de inwoners van Monaco. Daarna verplaatst het gezelschap zich naar een terrein bij de haven, waar om 22.00 uur een concert aan Albert en zijn vrouw –dan prinses van Monaco– wordt aangeboden. De avond voor hun huwelijk –donderdagavond– wonen de twee ook al een muziekspektakel bij in het stadion. Daar zullen 15.000 mensen bij aanwezig zijn.
Zaterdag beginnen de officiële activiteiten om 17.00 uur met de kerkelijke inzegening. Die rooms-katholieke dienst vindt plaats op het binnenplein voor het paleis. Een 3500 mensen mogen deze plechtigheid meemaken. Prins Albert heeft van het begin af aangegeven het huwelijk met zijn onderdanen te willen vieren.
Om 18.30 uur gaat het echtpaar naar de kerk vlak bij het paleis, de St.-Dévote. De rooms-katholiek geworden prinses Charlene zal daar dan haar bruidsboeket neerleggen als eerbewijs. Langs de route zal het publiek rijen dik staan om het paar te feliciteren. In totaal worden er 500.000 bezoekers verwacht in het vorstendom aan de Middellandse Zee. Om 21.00 uur begint het galadiner, dat rond middernacht wordt afgesloten met een groot vuurwerk.
Waar de huwelijksreis van prins Albert en prinses Charlene naartoe zal gaan is geen geheim: Zuid-Afrika, het vaderland van de bruid. Onder normale omstandigheden had de prins misschien niets gemeld, maar hij was zelf de ‘verrader’. De prins had aanvankelijk aangekondigd op 8 en 9 juli te zullen trouwen. Dat veranderde hij later in 2 en 3 juli. De bruiloft werd een week vervroegd in verband met een vergadering van het Internationaal Olympisch Comité, waarvan Albert lid is. Het IOC komt van 5 tot 9 juli bijeen in het Zuid-Afrikaanse Durban. Zo vangt het paar twee vliegen in één klap.