Internationale misdrijven strafbaar in Nederland
Misdrijven tegen de menselijkheid worden in Nederland strafbaar gesteld. De Eerste Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel dat dit regelt, met algemene stemmen aanvaard. De wet, uit de koker van minister Donner van Justitie, treedt nog dit jaar in werking.
De maximumstraf wordt levenslang of dertig jaar. Justitie wordt ook bevoegd te vervolgen, wanneer de feiten buiten Nederland zijn gepleegd. De verdachte moet dan wel in Nederland zijn.
Genocide, misdrijven tegen de menselijkheid (deportatie, marteling, vervolging, uitroeiing en slavernij), oorlogsmisdrijven en foltering zijn nu ondergebracht in één wet. Voor misdrijven tegen de menselijkheid gold in Nederland nog geen strafbaarstelling. De overige misdrijven konden al wel juridisch worden aangepakt, maar waren over verscheidene wetten verspreid. Het wetsvoorstel handhaaft de immuniteit voor vervolging van staatshoofden en diplomaten.
Het wetsvoorstel hangt samen met de komst van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De achttien rechters en de hoofdaanklager zijn inmiddels in functie. Het Strafhof kan vervolgen voor genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Strafhof komt niet in de plaats van de rechtsmacht van landen. Het mag een zaak niet berechten wanneer een staat daartoe zelf het initiatief neemt.