Vakantiegeld niet gebruikt voor vakantie
AMSTELVEEN (ANP) – In de weken nadat het vakantiegeld is gestort, zijn er veel minder vakanties geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology, die maandag zijn gepubliceerd.
In de weken van 23 mei tot en met 5 juni boekte bijna 8 procent minder mensen een zomervakantie dan vorig jaar. In omzet kwamen de boekingen ruim 5 procent lager uit.
Ook in de weken daarna kwam geen inhaalslag; in de periode tot en met 19 juni boekte 5 procent minder mensen een reis. De omzet kwam, door duurdere vakanties, vrijwel op hetzelfde niveau uit.
Al met al hebben dit jaar tot nu toe iets minder mensen een zomervakantie geboekt (-0,1 procent) dan vorig jaar. De totale omzet ligt dankzij duurdere vakanties wel 2,1 procent hoger.
„In januari en februari boekten fors meer mensen een vakantie”, aldus Judith Nijk van GfK. „Maar vanaf maart ging het bergafwaarts.” In januari reserveerde 10 procent meer mensen een reis, in februari 4,5 procent meer dan een jaar eerder. Maar vanaf maart werd het cijfer negatief met 13,5 procent minder boekingen in die maand, gevolgd door een daling van ruim 4 procent in april en 5 procent in mei. „Tot dusver staat voor juni een min van 1,5 procent”, zei Nijk.
Ook de lastminuteboekingen lopen achter op vorig jaar. „Hoewel het lastminuteseizoen nog maar net begonnen is”, stelt Nijk. Het aantal mensen dat in juni een lastminute met vertrek in juni of juli boekte, lag bijna 8 procent lager.
Een gemiddelde reis die op het laatste moment geboekt kan worden, kost 540 euro, tegen 513 euro een jaar eerder. Het gemiddelde boekingsbedrag voor alle vakanties liep op van 628 euro vorig jaar tot 642 euro nu.