Gazavloot vertrekt binnen paar dagen
AMSTERDAM – De omstreden tweede Gazavloot vertrekt binnen een paar dagen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse organisaties die meevaren, gisteren gemeld.
Onder andere Stop de Bezetting, Stichting Palestina en het Nederlandse Palestina Komitee zullen onderdeel zijn van de vloot Freedom Flotilla 2.
De vloot van tientallen schepen met deelnemers uit de hele wereld beoogt „de illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren.” Eerder deed minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de organisaties een dringend verzoek om niet uit te varen.
Het Nederlandse schip dat meevaart, vertrekt van het Griekse eiland Korfoe, waar het in de haven ligt. In totaal varen vijftig activisten mee op de boot, onder wie twaalf Nederlanders. Onder hen bevindt zich het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali.
Het uitvaren van het Nederlandse schip kan nog vertraging oplopen doordat op het laatste moment enkele Zwitserse en Duitse actievoerders aan de bemanning zijn toegevoegd. Zij moeten echter eerst een geweldloosheidscursus volgen, stelt de zegsman. Ook vaart een journalist van EenVandaag mee.
Dagblad Trouw was van plan een journalist mee te laten varen maar zag daar alsnog van af, zo liet hoofdredacteur Willem Schoonen weten. „De verslaggever had de indruk dat hij te veel onderdeel van de actie zou worden en zijn werk niet meer onafhankelijk kon doen.”
Ook de Wereldomroep zou een journalist mee laten varen, maar deze kreeg van de hoofdredactie op het laatste moment geen toestemming omdat de onderneming te risicovol zou zijn. De Gazavloot wordt ondersteund door onder anderen de voormalige ministers Brinkhorst en Pronk.
De Nederlandse stichting Vrienden van Sabeel liet vrijdag weten de tweede Gazavloot niet langer te steunen, omdat in Nederland minder steun is dan gedacht voor het konvooi. De Stichting Sabeel, een Palestijns-christelijke organisatie die ondersteund wordt door de PKN, krijgt de laatste tijd veel kritiek vanuit Protestantse Kerk. De Gereformeerde Bond nam in de brochure ”Israël en de Palestijnen” scherp afstand van Sabeel.
Het is de bedoeling dat de vloot, die in principe bestaat uit twaalf boten, aan het eind van de week verzamelt in internationale wateren. In het weekend willen de schepen de Gazastrook bereiken.
Volgens de organisaties is de blokkade van de Gazastrook door Israël in tegenspraak met het internationaal recht. Eind mei 2010 hield de Israëlische marine een eerste humanitaire vloot tegen op de Middellandse Zee. Bij deze actie kwamen negen Turkse activisten om het leven.