Scherpere kapitaaleisen voor grote banken
GENEVE (ANP/RTR/AFP) – Grote banken moeten extra kapitaal gaan aanhouden om beter bestand te zijn tegen economische schokken en verliezen op investeringen. Dat heeft de internationale bankenorganisatie Bank for International Settlements (BIS) dit weekeinde besloten.
De extra kapitaaleisen lopen uiteen van 1 tot 2,5 procentpunt van de kernbezittingen van een bank, aldus de BIS. De eisen komen bovenop de strengere kapitaaleisen die al aan banken werden gesteld in het Basel III-akkoord. De exacte details van de nieuwe kapitaaleisen worden eind juli bekendgemaakt, aldus de BIS.
Bij de extra eisen wordt gekeken naar de omvang van een bank, de verbondenheid met andere instellingen of sectoren, de mate van onvervangbaarheid, de wereldwijde activiteiten en de complexiteit, aldus de BIS. Mogelijk krijgen circa 30 banken extra kapitaaleisen opgelegd, aldus financieel persbureau Bloomberg.
Veel banken verzetten zich tegen de hogere kapitaaleisen. Zij vrezen dat daardoor het economische herstel kan worden geschaad.
De BIS zei verder dat ontwikkelde economieën snel actie moeten ondernemen om hun schulden terug te brengen om een nieuwe crisis te voorkomen. Ook opkomende economieën lopen risico door de sterk stijgende schuldenniveaus in de private sector en de zeepbellen op vastgoedmarkten, aldus de BIS.
Volgens de bankenorganisatie dreigen opkomende landen daarmee in dezelfde val te lopen als ontwikkelde landen met het uitbreken van de financiële crisis. „De fiscale autoriteiten moeten snel en overtuigend optreden voordat de ramp opnieuw toeslaat”, aldus de BIS.
Opkomende landen zoals Brazilië, China en India lopen volgens de BIS grote kans op economische oververhitting. Ook kampen ze met een sterk oplopende inflatie. De organisatie is van mening dat de rentes wereldwijd moeten worden verhoogd om te voorkomen dat de hoge inflatieniveaus verankerd raken.
De BIS wordt geleid door de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. Hij zal in november worden opgevolgd door de Britse centralebankpresident Mervyn King.