Politiek

Criminele pubers langer achter tralies

DEN HAAG – Pubers die ernstige delicten plegen, kunnen voortaan langer achter de tralies belanden.

Het kabinet wil de maximale duur van jeugddetentie verhogen van twee naar vier jaar.

Redactie politiek
25 June 2011 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:34
Teeven. Foto EPA
Teeven. Foto EPA

Dat staat in een brief over het zogeheten adolescentenstrafrecht, een samenhangend sanctiepakket voor 15- tot 23-jarigen, die staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde. Een consequente aanpak en steviger straffen bij ernstige delicten staan in de voorstellen centraal.

Behalve dat de maximale duur van jeugddetentie wordt verhoogd, krijgen directeuren van jeugdinrichtingen ook ruimere bevoegdheden om bezoekers die zijn betrapt op het binnensmokkelen van verboden middelen de toegang te ontzeggen.

Een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf waar een celstraf van zes jaar of meer op staat, kan niet meer alleen worden bestraft met een taakstraf. Teeven wil een zwaardere sanctie, „die bovendien gelegenheid biedt tot gerichte behandeling van seksuele en/of agressieproblematiek wanneer deze problematiek aan het delictgedrag ten grondslag ligt.”

Ook krijgt de rechter de mogelijkheid om jeugd-tbs om te zetten in gewone tbs, in gevallen waarin blijkt dat de veroordeelde nog gevaarlijk is wanneer de jeugd-tbs eindigt. Net als bij volwassenen wordt ook bij jeugdigen die voorwaardelijke straffen krijgen opgelegd duidelijker omschreven aan welke voorwaarden zij zich moeten houden. Onderdeel van die voorwaarden kan zijn dat probleemjongeren zich onder behandeling moeten stellen van een deskundige of een zorginstelling. Ook het moeten volgen van onderwijs komt als bijzondere voorwaarde in de wet.

Met het pakket maatregelen hoopt het kabinet het criminele gedrag van risicojongeren terug te dringen. Het is een uitwerking van het regeerakkoord.

Directeur Van Gennip van Reclassering Nederland is verheugd over Teevens toezegging dat hij meer middelen beschikbaarbaar stelt waarmee de reclassering jongeren nog gerichter kan benaderen. „We pleiten er al langer voor om niet alleen te kijken naar de leeftijd van 18 als breekpunt met betrekking tot welke instantie wat doet. Belangrijker is te kijken naar de aard van het delict en het gedrag en naar aanleiding daarvan te bepalen wie wat doet. Dat kan in deze plannen beter en dat verkleint de kans op recidive”, aldus Van Gennip.

Hoogleraar en kinderpsychiater T. A. Doreleijers van de Universiteit Leiden is sceptisch over het verdubbelen van de maximale duur van de jeugddetentie bij 16- en 17-jarigen. „We weten uit onderzoek dat de gevangenis de beste leerschool is voor een criminele carrière. Dit leidt nergens toe”, zegt hij in de Volkskrant van vandaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer